Skip to content
Politică

USRPLUS, alegeri cu scandal în filiale din țară. Cât de aprigă este rivalitatea dintre cele două tabere din partid

Inquam Photos / Ilona Andrei

USRPLUS se află în perioada în care în toate organizațiile din țară se aleg noi reprezentanți în perspectiva Congresului ce va avea loc în această toamnă. Surse politice susțin că, măcinat oricum de confruntarea dintre tabere, rivalitatea dintre PLUS și USR a crescut și mai mult, astfel că în mai multe filiale din țară s-au lansat acuzații de fraudă între parteneri. Cei de la PLUS acuză USR că încalcă regulile în timpul jocului și încearcă vicierea alegerilor în mai multe organizații din țară, lucru ținut ascuns și dezbătut intens doar pe grupurile restrânse ale formațiunii politice, mai susțin sursele citate.

Scandal la Brăila

Primul caz de acest fel, despre care și presa a relatat zilele trecute, este de cel la Brăila. Prefectul Nicuşor Ciocan a fost ales preşedinte, însă o mare parte din fosta tabără PLUS s-a arătat nemulţumită de rezultat, ba chiar a lansat acuzaţii despre fraudă. Liderul organizaţiei PLUS Brăila, medicul veterinar Mihai Isvoranu, a demisionat din funcţie. De cealaltă parte, atât Ciocan, cât şi preşedintele USR Brăila, Cătălin Stancu, susţin că nu s-ar fi făcut nicio fraudă şi că lui Isvoranu i s-ar fi cerut demisia, tocmai din pricina informaţiilor ieşite în presă.

Sâmbătă şi duminică (12 şi 13 iunie) USR-iştii (atât cei din vechiul USR, cât şi cei din fostul PLUS) s-au întâlnit la Regal Ballroom din Brăila, pentru a participa la alegerile privind constituirea noului birou al filialei municipale a partidului. Nimic spectaculos până aici, însă faptul că prefectul Nicuşor Ciocan a fost ales preşedinte al municipalei USR Brăila a încins spiritele între cele două tabere, astfel că foştii membri PLUS au decis să facă acuzaţii publice în legătură cu faptul că alegerile nu s-ar fi desfăşurat tocmai corect, potrivit  obiectivbr.ro.

Mai precis, surse din cadrul PLUS Brăila au precizat că, deşi pe 16 aprilie fusese data finală până la care membrii proaspăt înrolaţi în partid puteau primi drept de vot la alegeri, lucrurile au stat oarecum diferit în privinţa transparenţei atunci când vine vorba despre modul în care a procedat PLUS şi cel în care a acţionat USR Brăila. Membrii PLUS susţin că şi-au prezentat baza de date, în format digital, cu cele 400 de persoane cu drept de vot pe care le aveau în gestiune, însă USR-iştii şi-ar fi păstrat documentele proprii, pe hârtie. Deşi cei de la PLUS ştiau că ar fi fost vorba de puţin peste 100 de membri cu drept de vot în tabăra USR, în ziua alegerilor s-a discutat despre aproape o mie de persoane. Bineînţeles, aceştia nu au participat în număr atât de mare, însă existau resurse suficiente cât să încline balanţa în data alegerilor, susţin cei de la PLUS. Suspiciunea membrilor din fosta tabără PLUS este că s-au făcut ”şmecherii”, astfel că toate persoanele respective au apărut cu drept de vot pe documentele USR-iştilor, încadrate aparent în termenul legal. Mai mult, potrivit acestor surse, la eveniment ar fi fost aduşi oameni cu microbuzul, iar printre membri se numărau şi persoane cel puţin dubioase, care nu mai fuseseră văzute în cadrul organizaţiei până atunci.

Cei de la PLUS s-au arătat complet deranjaţi şi de atitudinea liderului USR Brăila, Cătălin Stancu, preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Arhivelor Statului, care, prezent la eveniment, le-ar fi vorbit foarte agresiv, adresându-le injurii de genul ”zero barat”, ”nulităţi” şi cerându-le să părăsească incinta.

Rezultatul? Liderul fostului PLUS Brăila, medicul veterinar Mihai Isvoranu a demisionat, prefectul Nicuşor Ciocan rămâne preşedintele organizaţiei municipale a USR, iar restul membrilor din partidul lui Dacian Cioloş oscilează între a continua sau a-şi da demisia din noua structură.

Trebuie precizat că atât Ciocan cât şi Stancu au ţinut să precizeze că alegerile s-au desfăşurat cât se poate de legal şi au subliniat că Isvoranu nu a demisionat, ci i-a fost cerută demisia de la Centru. De asemenea, Stancu a adus o serie de acuzaţii privind faptul că o parte dintre membrii fostului PLUS ar fi încercat să influenţeze votul din weekend, motiv pentru care le-a cerut să părăsească incinta.

Semne de întrebare la Sectorul 1

La sfârșitul săptămânii trecute cei aproape 1.000 de membri ai USRPlus din Sectorul 1 au avut de ales numele președintele organizației după ce USR (Uniunea Salvați România) și PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate) au fuzionat. Cu o diferență de mai puțin de o sută de voturi, Clotilde Armand a fost aleasă șefa organizației. Ea a avut parte însă de un contracandidat puternic, eurodeputatul Dragoș Pîslaru.

Conform jurnaliștilor de la impact.ro, Vlad Voiculescu, președintele fostei organizații PLUS București și fost ministru al Sănătății, a fost cel care a insistat ca prietenul său, Dragoș Pîslaru să candideze la șefia organizației de sector a formațiunii noi formate USRPlus. Intenția lui Vlad Voiculescu a fost să evite ca Clotilde Armand, primarul din Sectorul 1 era și șeful organizației USR, să devină președintele organizației de sector al USRPlus.

„Pentru noi a fost o dezamăgire. Nu era îndeajuns că Clotilde se luptă cu Romprest, cu PNL și PSD în Sectorul 1, a fost nevoie și ca Plus-ul să aducă în acest sector cel mai puternic candidat, este vorba de eurodeputatul Dragoș Pîslaru. A fost un semn clar”, a transmis un apropiat din USR al lui Clotilde Armand pentru jurnaliștii de la impact.ro

Apropiații lui Clotilde Armand au bănuieli că și Dan Barna, președintele USR, ar fi fost de acord cu schimbarea lui Clotilde Armand de la organizația de sector. Acesta ar fi spus în cadrul partidului că Armand împinge USR în multe scandaluri și riscă să afecteze imaginea partidului dacă primarul din Sectorul 1 nu va avea reușite în administrația locală.

Scandal și la Vrancea

Într-o înregistrare video, Radu Ţigănuş, subprefect şi președintele PLUS Vrancea, lansează acuzaţii de fraudă electorală la adresa secretarilor de stat Corina Atanasiu și Liviu Mălureanu, care candidează pentru a conduce USR-PLUS Focșani și respectiv USR-PLUS Vrancea.

Ţigănuş l-a acuzat pe Mălureanu că a fost prins cu buletine de vot în afara sediului partidului. „Să vadă toată ţara ce se întâmplă în USR Vrancea. Au pus o comisie electorală care să păzească toate măgăriile pe care le face domnul Mălureanu.

Aşa se organizează alegerile în cadrul USR Vrancea de către oamenii lui Dan Barna. Asta este partidul oamenilor corecţi, oameni care fură, fură voturi. Oamenii lui acopera furtul electoral, aştia sunt oamenii noi din USR”, susţine suprefectul.

Corina Atanasiu și Liviu Mălureanu au făcut o ședință nestatutară, noaptea, ca hoții, au făcut comisie de vot paralelă care să-i slujească și să le acopere toate măgăriile. Conform tuturor procedurilor, Biroul Județean reunit avea posibilitatea să numească o comisie electorală, n-au ținut cont de ea, au făcut tot posibilul să anuleze alegerile.

Am sesizat toate organele statutare din cadrul partidului, procesul de vot nu este legal și statutar întrunit, buletinele de vot nu sunt ștampilate, urna nu e ștampilată, comisia e numită nestatutar, am găsit membri USR care aveau buletine precompletate cu bifele pe candidații care trebuie să iasă.

Aștept de la conducerea națională a USR să se implice astfel încât procesul electoral intern să fie unul statutar și legal”, a mai declarat subprefectul de Vrancea.

Într-o altă înregistrare este suprinsă o membra a USR Vrancea care împarte buletine de vot precompletate. Poliția a mers la sediul USR Vrancea, în urma unei sesizări la 112.

Astăzi, în jurul orei 11.45, polițiștii focșăneni au fost sesizați cu privire la unele neînțelegeri între mai multe persoane, în municipiul Focșani, în zona Sala Polivalentă. Echipajul sosit la fața locului a aplanat conflictul spontan între o femeie și un bărbat. Verificările continuă, pentru stabilirea situației de fapt, urmând ca, în funcție de rezultatul acestora să fie dispuse măsurile care se impun”, a transmis biroul de presă al IPJ Vrancea.

Sute de contestații la Reșița

Alegerile din Filiala Reșița a USR-PLUS sunt în aer, după ce scrutinul intern programat în 12 iunie nu s-a putut ține. Lupta pentru putere dusă de taberele USR și PLUS a început prin formularea a peste 300 de contestații, care nu au putut fi soluționate la nivel central.

„Alegerile pentru organele de conducere și control care urmau să aibă loc la USR Reșița sâmbătă, 12 iunie, au fost amânate din cauza lipsei Registrului Electoral Județean care este verificat, dar încă nu este finalizat de către forurile centrale ale USR. Când acesta va fi organizat, vom reconvoca alegerile în filiala USR Reșița”. Aceasta era explicația oferită pentru resita.ro în 13 iunie de către Andrei Plujar, copreședinte USR-PLUS Caraș-Severin, cu privire la motivul pentru care alegerile programate în 12 iunie au fost amânate în ultimul moment. Amânate pentru o dată imposibil de anticipat.

Surse neoficiale din USR-PLUS au explicat, însă, pentru jurnaliștii de la reșița.ro că adevărata cauză a amânării alegerilor ar constitui-o contestațiile depuse împotriva a 160 de membri USR Reșița de către Daniel Toma, în prezent copreședinte USR-PLUS Caraș-Severin, lider județean PLUS înaintea fuziunii dintre cele două partide. Primul intervievat a fost Daniel Toma, despre care s-ar fi spus că ar fi la originea blocajului apărut în cadrul filialei din Reșița a USR-PLUS.

– Este adevărat că ați depus 180 de contestații împotriva unor noi membri USR CS, din care 160 pentru USR Reșița, acestea încă nu au fost soluționate de conducerea centrală a partidului și din cauza asta nu s-au putut ține alegerile la Reșița și în alte localități din județ?

– Alegerile interne din această perioada sunt organizate în baza unei Proceduri care stabilește că Registrul Electoral este asigurat de către Comisa Tehnică prin intermediul unei platforme electronice care verifică anumite chei (vechime în partid, media lunară a cotizației, dată ultimului transfer). Toate aceste criterii stabilesc dreptul de vot al membrilor pentru aceste alegeri. Din păcate, Registrul Electoral nu a fost finalizat la timp, cauzând întârzieri în organizarea alegerilor din mai multe filiale, printre care și cea din Reșița.

– Câți noi membri USR ați contestat? Și pe ce motive?

– Există verificări care se fac tuturor membrilor înscriși în registrul electoral cu privire la criteriile amintite. Este o condiție reglementată de Procedură pentru a se putea închide registrul. Problema este una tehnică, la nivel național, iar rezolvarea ei ține de echipa centrală.

– Văd că nu-mi răspundeți la ce vă intreb. Așa arată transparența la USR?

– Consider că v-am răspuns la întrebările adresate. Toți membrii sunt verificați conform criteriilor de mai sus.

De partea cealaltă, pus și el în fața unor întrebări închise, Andrei Plujar a dat cărțile pe față.

– Este adevărat că au fost depuse peste 200 de contestații împotriva unor noi membri USR-PLUS CS, din care 160 sunt semnate de Daniel Toma și vizează „achiziții” la Filiala Reșița de conducerea fostului USR CS? E adevărat că aceste contestații încă nu au fost soluționate de conducerea centrală a partidului și din cauza asta nu s-au putut ține alegerile la Reșița și în alte localități din județ?

– În Caraș-Severin există un număr de 260 contestații la adresa membrilor USR pe platforma comună, făcute în baza procedurii, dar fără o documentare prealabilă relevantă, ceea ce a determinat întârzierea eliberării Registrului Electoral la nivelul județului. Printre contestați se regăsesc în cea mai mare măsură membri cu vechime de la USR Reșița, USR Bocșa și câteva filiale rurale. Pe de altă parte, USR a contestat documentat 70 membri PLUS. Era normal să-i contestăm, încă apăreau în sistem. Suntem convinși că în cel mai scurt timp aceste aspecte vor fi lămurite de către forurile centrale și că vom beneficia de Registrul Electoral pentru aceste filiale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *