Skip to content
Opinii & Analize

USRPLUS cere din nou privatizarea educației din România și lansează fake news-uri

Claudiu Năsui, deputat USR și cel care se ocupă de programul de guvernare al partidului, pare programat să spună prostii și de fiecare dată își arată obsesia pentru privatizarea sistemului de educație din România. Ceea ce știm cu certitudine despre educație lui Claudiu Năsui, dacă tot suntem la acest capitol, este următorul lucru: n-a studiat în străinătate pentru că era unul dintre cei mai deștepți români, ci pur și simplu pentru că familia sa avea o avere care le-a permis să plătească studiile odraslei. La Universitatea Bocconi, unde a terminat masterul, taxa pe an este de 15.000 de Euro. În 2007, după terminarea licenței, Năsui a primit cadou în apartament de 49 mp în Paris. Așa cum primim toți, nu?

Zilele acestea, deputatul USR a lansat un fake news despre sistemul de educație, în care a vrut din nou să ne demonstreze că habar nu are despre ceea ce vorbește.

Cheltuim din ce în ce mai mult pe sistemul de educație de stat dar nu primim în schimb mare lucru”, scrie Năsui pe Facebook.

În ultimii 9 ani, cheltuielile statului cu educația au crescut cu 97%. Practic, s-au dublat.” Ceea ce este o mare minciună. În urmă cu 9 ani, Emil Boc tăia bugetul Educației. Astăzi, Emil Boc este colegul de alianță al lui Năsui, pentru viitoarea guvernare PNL-USRPLUS.

Apoi din nou Năsui scrie fără să cunoască realitatea: „Deci în timp ce populația școlară scade cu 12%, cheltuielile cu educația s-au dublat. (…) Sistemului de educație de stat nu-i lipsesc banii, îi lipsesc concurența și alternativa. Înființarea de școli private este descurajată masiv printr-o birocrație absurdă și intenționat exagerată tocmai pentru a ține românii prizonieri într-un monopol de stat.”

Deci avem un sistem de educație bogat, noroc că a venit Claudiu Năsui să ne-o spună, că altfel nimeni nu vede bogăția asta. Marea bogăție a statului român este de 36,3 miliarde de lei (circa 7,5 miliarde de Euro) pentru Educație, după cum afirmă chiar deputatul USR.

România este țara cu cel mai mic buget pentru Educație, raportat la numărul de cetățeni și la PIB. Circa 3,1% din PIB-ul României merge pentru Educație, deși legea educației obligă guvernul să aloce 6%. Toate guvernele din ultimii ani au făcut bugetul prin încălcarea legii educației.

Și am ajuns la 3,1% după câteva mici creșteri, pentru că în 2016 procentul era de 2,6%. Vă place tuturor sistemul de Educație din Finlanda sau Suedia? Normal, asta pentru că, în 2016, Suedia aloca 7,1% din PIB, iar Finlanda 6,6% din PIB, o spune Uniunea Europeană.

Tot de la UE aflăm că în 2018 România aloca 3,1% din PIB pentru Educație. Din graficul de mai jos reiese foarte clar că suntem ultimii din Europa. Germania alocă 4%, Italia 4%, Franța 5,1%, Suedia 7%, Bulgaria 3,5%, Ungaria 5,1%, Croația 5,2%, Polonia 5% și așa mai departe. Doar că Germania, Italia și multe alte state mari au deja un PIB pe cap de locuitor foarte mare. Chiar dacă procentul nu pare cu mult peste România, suma totală este la ani lumină.

Germania investește 4% din PIB (PIB-ul său fiind de 3.900 de miliarde de Euro), adică oferă undeva la 150 de miliarde de Euro pentru educația germană. Acum să facem comparația cu cele 7,5 miliarde de Euro ale României. Suntem la ani lumină de țările civilizate. Investim în educație de 20 de ori mai puțin decât Germania, deși avem o populație de 4 ori mai mică decât cea din Germania. Totodată, PIB-ul României pe cap de locuitor este de circa 13.000 de dolari, în timp ce în Germania ajunge la 46.000 de dolari. Deci din punct de vedere al PIB-ului, diferența n-ar trebui să fie atât de mare între bugetul educației românești și cel german. Bani sunt în bugetul statului, lipsește doar voința politicienilor de a finanța educația așa cum trebuie.

Și în aceste condiții, soluția evidentă este aceea de a aloca mai mulți bani pentru Educație, de a încerca să avem acel 6% din PIB, așa cum reușim să avem și 2% pentru Apărare. Totuși, Claudiu Năsui ne spune că soluția este privatizarea sistemului de educație.

Un sistem privat de educație, în a doua cea mai săracă țară din UE, va condamna milioane de copii la analfabetism. Educația privată va deveni un lux și accesibilă doar pentru odraslele milionarilor, așa cum este Claudiu Năsui.

Să se ducă în școlile cu toalete în curte sau în școlile în care cade tavanul peste copiii, sau în școlile care nu au calculatoare, sau în școlile care nu au bani pentru încălzirea elevilor, sau în școlile care nu au bani să cumpere săpun la baie și să le spună că „sistemului de educație nu-i lipsește banii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *