Skip to content
Politică

USRPLUS forțează mâna PNL în scandalul PUZ-urilor. Tandemul Barna-Cioloș amenință că nu mai votează proiectele PNL din București

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

USRPLUS forțează mâna PNL în scandalul suspendării PUZ-urilor din Capitală. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că cei de la USRPLUS discută la această oră cu liberalii varianta suspendării PUZ-urilor din Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 pe o perioadă de un an. „Alianța nu aprobă sub nicio formă varianta noastră. USRPLUS a exclus din start o suspendare pe 3 sau 6 luni, așa cum am vrut noi. Ba chiar ne-au amenințat că cei de la București nu ne vor mai vota proiectele în consilii. Situația este extrem de tensionată acum”, au declarat surse liberale pentru PS News.

Preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, a anunțat vineri că liberalii din Consiliul General vor susţine propunera primarului general în legătură cu suspendarea PUZ-urilor, întrucât ”nu este nimeni nici absurd, nici rigid”. Violeta Alexandru a precizat doar că PNL doreşte ca această situaţie să nu fie tărăgănată inutil şi să se facă foarte reprede demersurile necesre.

" "

”Succes colegilor mei la şedinţa de Consiliu General. Toate consultările de care ei au avut nevoie au fost făcute, inclusiv pentru propunerile de proiecte de hotărâri ale Primarului General pentru suspendarea PUZ-urilor. De aici, am încredere în ei că vor lua cele mai juste decizii. Mergem – aşa cum am mers din prima zi în care PNL a luat decizia susţinerii lui Nicuşor Dan pentru Primăria Capitalei – alături de Primarul General, în eforturile lui de a opri practicile de construire ilegală din Bucureşti. Cu cât mai repede se poate interveni în cadrul PUZurilor corectând UTR-rile (zonele) în care, astăzi, sunt indicii că s-ar dezvolta construcţii care abuzează oraşul, cu atât mai bine”, a scris, vineri, pe Facebook, Violeta Alexandru.

În legătură cu termenul de suspendare, Alexandru a scris:”3 luni, 5 luni, 6 luni; nu este nimeni nici absurd, nici rigid. Dar da, PNL doreşte rezolvare fermă şi promptă a problemelor din moment ce sunt identificate. Cât de repede se pot îndeplini toate termenele. Fără să se tragă de timp, fără termene lungi pentru că termenele lungi înseamă că se va începe treaba (curăţenia) în ultimul moment şi pierdem timp. După şedinţa de Consiliu General de astăzi pentru care Primarul ştie că are susţinerea noastră în propunerea făcută, trebuie începută curăţenia fără amânare. Din respect pentru bucureşteni, cu dorinţa sinceră de a avea o Capitală civilizată”.

PS News a scris că în urma unei ședințe pe care au avut-o miercuri seara, liberalii de la București au decis să susțină „o variantă de compromis”, respectiv o suspendare a PUZ-urilor pe o perioadă de maximum 3 luni. Conform discuțiilor din ședința conducerii PNL București, proiectul lui Nicușor Dan ar „bulversa piața imobiliară” și ar putea duce la acțiuni în instanță depuse de dezvoltatorii care se consideră prejudiciați.

Și Aurelian Bădulescu, fost viceprimar al Capitalei, acum consilier general PMB și liderul grupului PSD din PMB, atrăgea atenția miercuri că inițiativa anunțată de primarul Capitalei este „lipsită de orice fundament”  și va atrage consecințe grave. „Nu vom mai avea șantiere în București și nici locuri de muncă. Vom avea tot mai multe falimente și vom avea o piață imobiliară blocată”, spunea Bădulescu.

Reacția social-democratului a venit după o conferință de presă pe care Nicușor Dan a avut-o miercuri după-amiază, în care a reiterat intenția de a impune suspendarea pe o perioadă de doi ani a PUZ-urilor din sectoarele 2,3,4,5 și 6, edilul invocând argumente ce ţin de poluare şi de faptul că sute de hectare de spaţii verzi ar urma să devină în perioada următoare spaţii construibile.

„Urbanismul în Bucureşti a fost o golănie”, a spus primarul general. „În weekend avem sute de mii de bucureşteni care vor să fugă din oraşul asta să se ducă la mare sau la munte, pentru că este un oraş în care nu ai ce să faci cu copiii. Avem 30 de km de mal de lac care pot să devină şi pentru familii un loc în care să te duci weekend de weekend cu copilul. Se pot face bazine de înot, pistă de biciclete locuri de promenadă. Prevăd construcţii de blocuri până în malul apei. Cum e posibil într-un oraş care este deja aglomerat de trafic să ai străzi de 7 m şi să ai blocuri de 14 etaje. Cum e posibil că într un oraş care simţim cu toţîi că s-a construit prea des încă din epoca comunistă, cum e posibil că studiile de fundamentare să se spună că obiectivul acestuia sector este densificarea oraşului?”, a spus Nicușor Dan.

DETALII AICI: VIDEO Nicușor Dan insistă pentru suspendarea PUZ-urilor din Capitală: Urbanismul din ultimii ani din București a fost o golănie

Facem precizarea că Nicușor Dan ar trebui să obțină 50% plus unu din numărul total de voturi în Consiliul Municipal pentru ca proiectul să fie adoptat, iar până în acest moment consilierii USR PLUS au anunțat public că ar fi de acord cu proiectul edilului.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *