Skip to content
Politică

USRPLUS învață să fie partid din „sistem”. Care este marele risc de instabilitate politică pentru noul Guvern și Parlament

Inquam Photos / Manases Sándor

Când e vorba de funcții și bani, USRPLUS a învățat imediat să fie partid din „sistem” și a renunțat la discursul „antisistem”. USRPLUS nu mai vrea să facă o politică nouă, ci se adaptează la politică veche, negociindu-și atât funcțiile în guvern, dar și numirile politice din teritoriu.

În urma negocierilor dintre PNL, USRPLUS și UDMR, Ludovic Orban este politicianul care a avut cel mai mult de câștigat deoarece are promis fotoliul de președinte al Camerei Deputaților. Desigur, mai rămâne votul din Parlament pentru ca Ludovic Orban să-și asigure puterea atât asupra Parlamentului, cât și asupra Guvernului.

Dan Barna nu s-a ales cu nicio funcție, însă negociază în continuare pentru a conduce Fondurile Europene, deși liderul USRPLUS este în atenția procurorilor tocmai pentru anumite probleme privind gestionarea banilor europeni, de pe vremea când era doar antreprenor și ajuta baronii PSD să facă investiții. Dacian Cioloș se va întoarce la Bruxelles, fără nicio funcție în buzunar, după ce n-a primit rolul de premier.

Însă USRPLUS se va bucura de 6 ministere, unele dintre cele mai importante precum Transporturi, Sănătate, Economie, Justiție, Fonduri Europene, Cercetării. Vor mai obține 26 de fotolii pentru secretari de stat în ministere, însă la Apărare și Externe nu vor avea niciun secretar de stat. De asemenea, alte 14 de fotolii de prefecți vor reveni pentru USRPLUS, la care se adaugă și 28 de subprefecți. Locurile pentru prefecți și subprefecți le vor oferi șansa să-și consolideze organizațiile județene din teritoriu, deoarece numirile în funcție se vor face doar pe criterii politice, iar în multe cazuri, USRPLUS va numi membrii de partid în astfel de roluri. Foarte important va fi și cum USRPLUS va distribui cele 6 ministere. Dacă le vor oferi doar celor din București, din conducerea partidului, atunci se vor naște multe nemulțumiri în teritoriu. Până la această oră, știm că Dan Barna și Dacian Cioloș vor să-și trimită prietenii: Claudiu Năsui, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu, Dragoș Pîslaru, Stelian Ion și lista e în continuare deschisă.

În cazul în care aceste nume se vor confirma în noul guvern, nu este exclus să asistăm la o luptă pentru putere. Dan Barna ar trebui să-și dea demisia de la conducerea USRPLUS, însă o va face doar atunci când va putea transfera toată puterea către Dacian Cioloș.

În tabăra PNL, Ludovic Orban tocmai a evitat în weekend o lovitură fatală, după ce câțiva lideri au fost nemulțumiți de modul în care a negociat cu USRPLUS și UDMR. Tabăra anti-Orban ar fi nemulțumită de faptul că Ludovic Orban a încercat cu orice preț să pună mâna ori pe șefia Camerei Deputaților, ori pe fotoliul de premier. Dacă președintele PNL ieșea fără nicio funcție importantă de la aceste alegeri, atunci ar fi pierdut complet partidul. Conflictul din PNL nu este deloc stins, doar că membrii de partid învață să colaboreze chiar și atunci când și-au declarat război. La cea mai mică greșeală, tabăra anti-Orban se va reactiva imediat.

Cu toate că mulți se așteaptă ca această coaliție de guvernare să se confrunte cu numeroase scandaluri, USRPLUS demonstrează că atunci când e vorba de bani și funcții se adaptează la context și uită tot ceea ce a spus sau a promis până acum. Negocierile pentru împărțirea funcțiilor nu au fost marcate de confruntări dure între cele 3 partide. Există toate șansele ca viitoarea guvernare și majoritate parlamentară să funcționeze liniștită. Problemele ar putea să apară din interiorul partidelor, de la tabăra anti-Orban și tabăra anti-Barna-Cioloș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *