Skip to content
Politică

USRPLUS, nicio reformă în 4 luni de guvernare: concedieri, desființarea companiilor și scandaluri cu sindicatele

Inquam Photos / Ilona Andrei

Deși USRPLUS se consideră partid reformator, nu a reușit să prezinte nicio reformă în primele 4 luni de guvernare. În schimb, știe să desființeze companiile, să concedieze angajații, să provoace scandaluri cu sindicatele pentru a tăia salariile muncitorilor și să le ofere super-imunitate și pensii speciale magistraților. Reformarea companiilor și instituțiilor statului este esențială pentru a obține finanțare europeană în următorii ani.

Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) trebuie să aibă la bază reforme importante pentru buna funcționare a statului român. Dacă citim PNRR-ul României, nu conține nicio reformă în domenii esențiale precum sănătatea, transporturile sau energia.

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, a mers la Comisia Europeană pentru a negocia autostrăzile din Moldova, o regiune săracă din România în care oricum nu există o cerere mare pentru trafic. În schimb, n-a discutat nimic despre infrastructura feroviară, care reprezintă viitorul Europei. Cătălin Drulă crede că toate problemele infrastructurii feroviare se vor rezolva cu trenuri cu oxigen.

De asemenea, Ministerul Transporturilor nu are niciun plan să ajute industria feroviară din România, pentru că avem două companii care pot produce și pot vinde locomotive, trenuri sau tramvaie – Electroputere și Astra. Ministerul ignoră producătorii naționali și vrea să cumpere trenuri foarte scumpe cu oxigen din Germania. Electroputere este aproape de dispariție, iar Guvernul ar putea s-o salveze și să-și producă singur locomotive rapide.

Ministerul Transporturilor a pregătit un plan pentru concedierea a 1.400 de angajați ai CFR Marfă. Oameni care în 2021, într-o economie afectată de criză, vor rămâne fără loc de muncă. Despre modernizarea companiei nu se vorbește niciodată și nu știm ce viitor are CFR Marfă.

Demolarea magazinelor de la metoru a fost un scandal doar pentru campania electorală. Metrorex nu a prezent nici până acum un plan de renovare a stațiilor de metrou. În schimb, Cătălin Drulă a profitat de scandalul cu sindicatele pentru a încerca să pară autoritar.

La Ministerul Economiei sunt numeroase companii care au nevoie de ajutoare pentru a trece peste această criză. Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a reușit să blocheze fondurile pentru ajutorarea IMM-urilor, timp de o lună, în plină criză economică, doar pentru o presupusă fraudă.

În 4 luni la Ministerul Economiei, Năsui nu a propus nicio reformă pentru companiile pe care le controlează ministerul. Uniunea Europeană vrea să închidă termocentralele pe cărbuni, dar ministrul nu are niciun plan în acest sens și nu știm ce va face România sau cum va reuși să le înlocuiască.

O întreagă industrie va dispărea în următorii ani, iar pentru a fi totul controlat și pentru a le asigura oamenilor noi locuri de muncă, Ministerul Economiei ar trebui să prezinte un plan și să le explice muncitorilor spre ce noi industrii trebuie să se orienteze. Chiar dacă e vorba de energie, Ministerul Economiei are responsabilitatea să ne spună care va fi viitorul economiei românești și ce trebuie să facă companiile de stat pentru a fi competitive.

Reforma din Justiție se amâna și ea la nesfârșit. Ministerul Justiției a reușit să le ofere o nouă super-imunitate magistraților, în loc să gândească un mecanism pentru verificarea activității magistraților, care de multe ori au fost prinși cum încălcau legea. Ministrul Stelian Ion nu a reușit nici măcar să crească vârsta de pensionare a magistraților, pentru că eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați pare o utopie în România.

USRPLUS are de câțiva ani misiunea de a desființa companiile municipale ale Primăriei București, dar nici acolo nu a prezentat un plan pentru persoanele care vor rămâne fără locuri de muncă în această perioadă incertă, când companiile private nu au puterea de a atrage noi angajați. Desființarea respectivelor companii se face pentru a oferi contracte numeroaselor firme private. Astfel, oamenii din USRPLUS sau apropiați de partid vor avea noi surse de finanțare și se vor abona la banii primăriei.

Reformarea unei companii nu înseamnă concedieri, desființarea sau demolări cu ranga, ci un plan de investiții care să garanteze că respectiva companie este competitivă pe piața internă și externă, respectă cerințele Uniunii Europene și oferă servicii și produse la prețuri accesibile tuturor cetățenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *