Skip to content
Politică

USRPLUS propune falimentul sistemului de sănătate: privatizarea asigurărilor, cerută de candidații la parlamentare

PS News

USRPLUS profită de pandemia coronavirus și de situația disperată din spitale pentru a cere privatizarea sistemului public de sănătate. Candidații USRPLUS nu au un plan pentru refacerea actualului sistem prin investiții, ci doar vin cu propuneri care virează banii din conturile statului către spitale private și asiguratori privați de sănătate. 

Deși toată lumea cunoaște un adevăr incontestabil, și anume acela că e nevoie de investiții foarte mari în refacerea spitalelor de stat, Cristina Prună, deputat USR care vrea al doilea mandat la alegerile de pe 6 decembrie, ne spune că soluția este „spargerea monopolului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care gestionează în prezent decontarea serviciilor medicale. Monopolul CNAS care ne limitează opțiunile pentru tratamente medicale s-a dovedit a rezulta într-un sistem sanitar de stat incapabil, inadaptabil și profund corupt.”

România alocă cel mai mic procent din PIB pentru Sănătate, dintre toate statele UE. Guvernul României oferă 5% din PIB pentru sănătatea cetățenilor, în timp ce Germania ajunge la 11%, în condițiile în care are oricum un PIB/cap de locuitor cu mult peste cel din țara noastră. 

Inclusiv Anca Dragu, fost ministru de Finanțe în guvernul Cioloș și candidat USRPLUS pentru Senat în 2020, vrea concurență pe piața asigurărilor medicale. 

„Mă gândesc să nu mai avem un monopol al CNAS, ci mai mulţi furnizori de servicii de sănătate. Să avem o concurenţă, nu o singură entitate care are acces la banii cu care noi contribuim la fondul de sănătate şi serviciile sunt cele care sunt”, a spus Anca Dragu, potrivit bursa.ro

În 2020, Anca Dragu candidează la alegerile parlamentare pentru un loc în Senat, pe lista USRPLUS București. Când era ministru al Finanțelor, aceasta îi certa pe români că nu mai acceptau să muncească „pe 2 lei”. Probabil în 2021 ne va certa că nu acceptăm asigurări private de sănătate. 

CITIȚI ȘI: USRPLUS București defilează la parlamentare cu „ministrul 2 lei” Anca Dragu, senatorul protejat de Barna și „colega” de la ASPEN

De ce proiectul USRPLUS va băga în faliment sistemul public de sănătate? 

USRPLUS spune clar că o parte din banii care astăzi sunt ai statului vor merge către privat, dintr-un sistem public care oricum este subfinanțat și nu are bani de investiții sau tratamente medicale. Deci bugetul pentru spitalele publice va suferi pierderi considerabile, ceea ce înseamnă trei lucruri: 

  • Guvernul va acoperi gaura provocată de banii care se duc către privați. Cu alte cuvinte, Guvernul va finanța mai mult bugetul de Sănătate, însă nu pentru investiții, ci pentru a transfera bani spre privați. 
  • Guvernul nu va mări bugetul și atunci multe spitale se vor închide pentru că vor fi necesare reduceri de cheltuieli, în condițiile în care pacienții vor merge spre spitale private.  
  • Salariile medicilor și personalului medical din spitalele publice vor fi reduse semnificativ. Pe măsură ce vor pierde bani din asigurări, vor pierde și salariile. Exodul de medici ar putea exploda. 

Ideea de competiție este greșită din mai multe puncte de vedere. Primul și cel mai important, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) NU face profit. Asiguratorii privați vor căuta profitul și vor accepta în sistemul privat doar persoanele tinere care pot cotiza mult, dar vor cheltui puțin pe tratamentele medicale. În timp ce bătrânii și persoanele cu probleme grave vor fi nevoite să meargă tot într-un spital de stat, care din păcate va avea mai puțini bani pentru tratamente. De asemenea, toate urgențele vor ajunge tot în spitalele de stat. 

În al doilea rând, sănătatea cetățenilor nu este un produs comercial pentru a face competiție, ci are nevoie de un sistem bazat pe solidaritate, concept care nu există în vocabularul userist. Dreptul la viață este garantat de Constituție, însă prin reducerea bugetului de sănătate mulți cetățeni nu vor mai avea dreptul la viață. 

Competiția îi exclude de la tratamente medicale pe cetățenii care nu vor avea asigurare medicală. În prezent, aceștia au un pachet de urgență, dar într-un sistem bazat pe competiție, nici spitalele de stat nu-i vor mai trata, deoarece nu vor primi decontări pentru tratamentele acestora. 

Tot USRPLUS este partidul care propune populist eliminarea tuturor taxelor la salariu, pe primii 2.300 de lei, pentru toți angajații din România. Pe lângă faptul că măsura este fantezistă din punct de vedere economic, iar impactul nu ar putea fi susținut pentru toți angajații, această eliminare a taxelor va îngropa și ea sistemul public de sănătate. 

Cine va acoperi cheltuielile cu sănătatea pentru cei care primesc 2.300 de lei? CNAS va suferi o pierdere imensă de fonduri care va duce la falimentul sistemului public de sănătate. În cazul acesta, cetățenii vor fi nevoiți să-și plătească asigurări private, la spitale private, deoarece multe spitale de stat nu vor mai putea trata pacienții. 

Toate proiectele USRPLUS duc spre o privatizare a sistemului public de sănătate, iar intrarea lor la guvernare va fi un mare pas înapoi făcut de România, după ce mulți ani ne-am luptat să combatem sărăcia și să le oferim tuturor cetățenilor acces la servicii esențiale precum educația și sănătatea.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *