Skip to content
Opinii & Analize

USRPLUS vrea restricții pentru românii nevaccinați. Libertatea nu e negociabilă sau condiționată!

Dan Barna, liderul USRPLUS, își dorește ca românii nevaccinați să nu mai fie primiți la evenimente, ceea ce este o discriminare pe care Uniunea Europeană a încercat să o evite atunci când a introdus pașaportul de vaccinare. Barna s-a lăsat prins de valul puterii și vine cu propuneri care încalcă drepturile și libertățile cetățenilor români, într-o țară care aproape 50 de ani a stat sub dictatură.

În ceea ce privește vaccinarea, orice măsură, oricât de fermă este, o susțin cu toată convingerea. Adică eu chiar cred că ar fi trebuit să avem măsuri mult mai ferme în ceea ce înseamnă vaccinarea, în sensul de acces limitat la evenimente, nici măcar pe partea cu teste, ci doar pentru persoane vaccinate, tocmai pentru a încuraja vaccinarea”, a spus liderul USRPLUS la B1 TV.

USRPLUS propune o măsură care este discriminatorie, oferindu-le libertăți doar persoanelor vaccinate, ceea ce poate crea un prejudiciu foarte periculos în democrație. Propunerea lui Dan Barna încalcă articolul 16 din Constituției, care spune că „cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.” De asemenea, liderul USRPLUS probabil nu a citit niciodată Ordonanța Guvernului 137/2000, în care sunt combătute toate formele de discriminare.

Când Uniunea Europeană a lucrat la pașaportul de vaccinare – green pass – a venit cu o formă care să nu ducă la discriminări, tocmai pentru a evita situația în care doar persoanele vaccinate vor beneficia de anumite servicii. Astfel, UE a permis ca green pass să conțină inclusiv testul negativ sau dovada vindecării, nu doar vaccinarea. Una dintre marile probleme este aceea că nu toată lumea se poate vaccina, iar persoanele care au alergii și nu primesc doza de vaccin vor fi discriminate și nu vor putea intra la evenimente, dacă s-ar aplica ideile lui Dan Barna.

Numărul mic de persoane vaccinate în România arată că cetățenii nu au încredere în autoritățile statului român. Eșecul campaniei de vaccinare i se datorează USRPLUS, în mare parte, care din decembrie 2020 a controlat Ministerul Sănătății și a politizat întreaga campanie de vaccinare, transformând-o rapid în „noi” vs. „ei” și ridicând vaccinarea la rangul de virtute, nu de necesitate.

La începutul campaniei de vaccinare, Ministerul Sănătății, condus de Vlad Voiculescu, nu s-a concentrat să identifice și să convingă persoanele de peste 60 de ani, ci s-a grăbit să vaccineze politicienii și specialii. Dacă USRPLUS era îngrijorat de viața românilor, ar fi putut să-i ajute, nu să-i abandoneze în mediul rural. Nici până astăzi, Ministerul Sănătății nu este capabil să convingă oamenii să se vaccineze și nu e prezent în mediul rural, dovadă fiind numărul tot mai mic de persoane care aleg vaccinarea.

În spatele ideii de „bine colectiv” s-au ascuns toți dictatorii, inclusiv Nicolae Ceaușescu. Dan Barna intră în acest discurs al celor care se amețesc repede cu puterea și uită să respecte drepturile și libertățile cetățenilor.

În momentul în care apare orice condiționare a libertății se pierde complet libertatea, pentru că ideea de libertate nu este ceva negociabil sau discutabil, ci ori există, ori nu există. Libertatea oamenilor nu poate fi condiționată nici de către o pandemie, căci o viață în lipsa libertății nu are nicio valoare și devine insuportabilă. Așa cum ar deveni insuportabilă și rușinoasă viața celor nevaccinați, dacă USRPLUS le-ar încălca dreptul de a participa la evenimente. După atâtea decenii de dictatură, ar trebui să știm că fără libertate viața noastră este insuportabilă și supraviețuirea devine un mecanism, nu un motiv de bucurie.

1 comentariu la “USRPLUS vrea restricții pentru românii nevaccinați. Libertatea nu e negociabilă sau condiționată!

  1. Dan Bârnă (atât are mintea, cât o bârnă) ar trebui să meargă în Coreea de Nord ca succesorul lui Kim. USR-ul ăsta a devenit dintr-un partid promițător într-un partid gunoi. Lupta lor împotriva corupției s-a transformat în lupta împotriva poporului român. Trebuie să fii un comunist înnăscut să mai susții un asemenea partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *