Skip to content
Opinii & Analize

Utopia

Partid politic, recent aparut, inca nenascut, istoric sau post postdecembrist, caut membri tineri, integrii, dornici de afirmare. Atentie! De afirmare si de aparare a intereselor nationale, nu de imbogatire rapida si fara efort!

Pentru prima oara, dupa caderea comunismului, clubul select, cu circuit inchis, al partidelor romanesti, pare ca vrea sa schimbe radical regula jocului. Ca si cand in „Marele Gatsby”, filmul extravagantei, in care curg valuri de sampanie si sclipesc paietele destrabalarii, ar fi invitati sa joace razesii lui Stefan cel Mare. Sunt chemati la lupta ideologica oameni tineri, instruiti, cu imagine buna. Capitalul lor financiar nu mai pare conditia decisiva, ca pana acum! Sigur, nu zice nimeni ca ar fi rau sa fie bine conectati. Cu o mama sau un tata solid ancorati in jocurile de putere si de influenta. Dar castingul se deschide pentru toata lumea! Parjolita si lipsita de credibilitate, politica romaneasca traieste deriva femeii-trofeu, parasite si lovite in amor propriu, care isi asuma, in extremis, o aventura nebuna cu un barbat sarac, dar cu suflet mare si cu vreo 10, 15, poate chiar 20 de ani mai tanar.

Aparent, 2015 e anul de gratie al tinerilor din Romania, tinuti, pana acum, departe de nectarul administratiei locale si mai ales centrale.. Umiliti pe vremea cand bateau la usile unui partid, intrebati ai cui sunt, ce ii recomanda si pe cine reprezinta, tinerii sunt chemati sa curete masa marii crapelnite pesediste, pedeliste, sau a altor derivate ale produselor de baza din politica romaneasca! Pana acum, intrarea tanarului in politica inalta si activa, echivala cu asigurarea viitorului pe trei generatii.

La un an de la debutul activitatii in arena deciziilor administrative, tanarul om politic incepea deja sa deverseaze in facebook zeci de poze cu piscina aparuta in spatele curtii, cu gratarul fumegand, langa terasa vilei, cu zambete largi din vacante exotice. DNA-ul a umbrit insa glamour-ul breslei politicienilor. Publicarea rechizitoriilor a risipit mirajul demnitatii publice.

Politica nu mai e o trambulina directa pentru prosperitate, cat timp atatia „grei” au ajuns dupa gratii. In nevoia disperata de primenire, de reinventare, de scindare oportunista sau de razbunare, tot spectrul clasei politice isi deschide portile! Intrebarea e .. cine intra si unde? Cine vrea sa se asocieze cu hotii din partidele de dreapta? Dar cu cei din stanga? Cine isi asuma sarcina de a convinge electoratul ca un partid nou va propune oameni curati, dornici de munca si nu lupi tineri si flamanzi. Ce partide pot aparea intr-o tara in care tinerii nu isi gasesc locul? Ce guvern ar lua in seama solicitarile unui partid format din tineri care vor locuri de munca? Cine ar asculta vocea unor „indignati” care isi reclama dreptul de a munci acasa, langa bunicii si parintii lor?

In Romania, politica nu se mai bucura demult de prezumtia de nevinovatie sau de buna-credinta.

Nume grele ale marilor partide din ultimii 25 de ani sunt astazi dupa gratii. Atat timp cat istoria se scrie in rechizitoriile procurorilor, speranta igienizarii clasei politice e pura utopie.

1 comentariu la “Utopia

  1. D-na Chiriac,pare un articol de bun simt ,frumos-chiar daca idealist.Insa probabil ca e adresat celor care nu va cunosc sau care au uitat trecutul de stirista si autoare de interviuri cu mari afinitati tocmai fata de unii pe care acum ii combateti cu sarg..Pacat de eruditie daca nu e caracter chiar daca sunteti atat de multi in aceasta situatie..Poate putina cenusa-n cap si vreo promisiune,ceva in sensul acesta ar mai spala din tarele trecutului..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *