Skip to content
Politică

V-a fost afectată gospodăria de inundații? 5 pași pe care trebuie să-i parcurgeți pentru despăgubiri

a1.ro

V-a fost afectată gospodăria de inundații? Vedeți mai jos cei cinci pași pe care trebuie să-i parcurgeți pentru a obține despăgubiri.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor – PAID România – anunţă joi, într-un comunicat, că este pregătit să gestioneze dosarele de daună care vor urma acestei perioade de precipitaţii abundente şi să plătească despăgubirile necesare, scrie Mediafax.

„Până în această seară, la ora 23.00, Capitala şi 17 judeţe – Suceava, Harghita, Neamţ, Braşov, Covasna, Bacău, Dâmboviţa, Prahova, Argeş, Buzău, Brăila, Vrancea, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi Tulcea se află sub cod galben de ploi. PAID este alături de proprietarii de locuinţe ameninţate în acest moment de riscul de inundaţii. Astfel, le reaminteşte acestora că printre cele trei riscuri acoperite de PAD – poliţa de asigurare împotriva dezastrelor – se regăseşte şi riscul de inundaţii, asiguraţii putând fi despăgubiţi în baza asigurării obligatorii de locuinţă”, se arată în comunicat.

„Asigurarea obligatorie a locuinţei (PAD) acoperă pagubele produse locuinţelor în urma pătrunderii şi infiltrării apei, în cazul acoperirii pe scurtă durată a terenului cu un strat de apă, ca urmare a acumulării apelor provenite din precipitaţii atmosferice abundente. PAID România este pregătită să gestioneze dosarele de daună ce vor fi deschise de către proprietarii asiguraţi obligatoriu împotriva dezastrelor naturale care se află în această situaţie”, menţionează instituţia.

Potrivit PAID, proprietarii de locuinţe afectate de inundaţii, care deţin asigurarea obligatorie PAD, pot obţine despăgubiri dacă parcurg următorii paşi:
1. Solicită autorităţilor locale întocmirea procesului verbal de constatare a evenimentului;
2. Iau măsurile necesare în vederea limitării pagubelor şi prevenirea degradărilor;
3. Informează, în cel mai scurt timp, fără însă a depăşi cele 60 de zile de la data producerii evenimentului, asigurătorul la care ai încheiat poliţa;
4. În baza înştiinţării, asigurătorul va deschide dosar de daună, urmând ca, în maximum 5 zile, un reprezentant al acestuia să se prezinte la locul producerii evenimentului pentru a constata daunele;
5. Cererea de despăgubire se completează şi se depune la compania de asigurări.

Plata despăgubirii se efectuează de către PAID în 5 zile de la primirea documentaţiei complete de la asiguratorul care a emis poliţa şi a instrumentat dosarul de daună.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii, alunecări de teren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *