Skip to content
Politică

V. Voiculescu anunță verificări la Agenţia Naţională de Transplant

Republica.ro

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat miercuri că a trimis Corpul de control la Agenția Națională de Transplant, precizând că are „indicii serioase” că Spitalul „Sfânta Maria” nu a primit „în mod judicios” acreditarea pentru a putea efectua transplant de plămâni.

„Spitalul ‘Sfânta Maria’ a fost într-adevăr acreditat de Agenția Națională de Transplant. În acest moment, Corpul de control este la Agenția Națională de Transplant. Am indicii serioase că acea acreditare nu a fost făcută în mod judicios. La ‘Sfânta Maria’ există, de asemenea, alte probleme care mă fac să cred că transplantul de plămâni în România, la ‘Sfânta Maria’, nu este ceva ce ne-am putea dori oricare dintre noi și ar pune viața pacienților în pericol”, a declarat Vlad Voiculescu, într-un briefing la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului Sănătății, Corpul de control este la Agenția Națională de Transplant de câteva săptămâni.

Totodată, Vlad Voiculescu a spus că, în prezent, pacienții sunt pe lista de așteptare a spitalului AKH din Viena și a oricărei unități medicale ce efectuează transplant de plămâni în Europa.

„Nu există un monopol al AKH Viena. Dacă mă întrebați de ce se duc pacienții la AKH Viena aș putea să vă dau eu un răspuns — pentru că acolo se efectuează mai mult de un transplant pe zi, cu rată de succes de peste 95%. (…) Pacienții depun un dosar la Direcțiile de sănătate publică județeană și acest dosar ajunge la Ministerul Sănătății, pentru că Ministerul Sănătății decontează în totalitate atât transplantul, cât și orice vizită la spital pentru activitățile de post-transplant, pentru verificările care se petrec mai întâi lunar, apoi la 3 luni, apoi la 6 luni. Este o activitate medicală extrem de complexă. (…) Problemele cu care pacienții transplantați se confruntă în România au de-a face și cu modul în care medicii din România, fără a avea experiență în transplantul pulmonar, îi pot îngriji (…) chiar post-transplant”, a mai spus Voiculescu, citat de agerpres.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *