Va candida Bolojan la prezidențiale? Cum poate distruge moștenirea iohannistă

marius-autor.png

Instalarea lui Ilie Bolojan în funcția de președinte interimar al României va schimba multe echilibre instituționale, care până acum depindeau de Iohannis. Noul președinte interimar are șansa să-și construiască drumul spre alegerile prezidențiale din 2025.

Ilie Bolojan va fi, cel puțin pentru câteva luni, politicianul cu cea mai mare notorietate pe scena politică din România. Peste doar câteva săptămâni, va reprezenta România la Consiliul European, dar la fel de bine poate să desemneze premierul, să numească șefi ai serviciilor secrete sau șefi pentru principalele parchete din țara noastră. De la Palatul Cotroceni, Bolojan se poate bucura de cel mai puternic sistem de comunicare și propagandă politică – Administrația Prezidențială; pentru că orice comunicare a președintelui va deveni imediat știre națională și subiect de dezbatere.

Notorietatea lui Ilie Bolojan și alianța moștenită

Fostul primar din Oradea reprezintă grupul anti-Iohannis din PNL și ar trebui să propună o nouă strategie pentru România, chiar și cu o funcție de președinte interimar. Bolojan este recunoscut pentru reformele sale în administrația locală, iar acum la Senat unde a redus locurile de muncă. De la Cotroceni, Bolojan își va putea impune reformele și în alte instituții sau companii de stat importante.

Fostul primar este adeptul unui stat minimal și absent de pe piață, care să intervină doar în situații de criză. Acest lucru îl pune în antiteză cu ceea ce au făcut guvernele din ultimii ani și mai ales guvernarea Ciolacu. Chiar dacă PNL și PSD guvernează împreună, alături de UDMR, nu se poate spune că Bolojan și Ciolacu au o relație bună, așa cum s-a văzut la Ciolacu-Ciucă. Relația Bolojan-Ciolacu este una rece, instituțională și nimic dincolo de limitele funcțiilor politice. Au format o alianță disperată într-o perioadă de criză. Practic, Bolojan a moștenit o alianță politică pe care nu a dorit-o.

„Şi am fost întrebat şi în campanie, da o să vă aliaţi cu PSD, şi sigur că trebuia să dau un răspuns că niciodată nu ne vom alia cu PSD Aşa trebuia să fi spus, electoral. Dar ştiam că, uneori, votul cetăţenilor îţi joacă feste (..) încât pur şi simplu n-ai foarte multe alternative”, a precizat Bolojan, despre alianța PSD-PNL.

USR, mult mai apropiat de strategia lui Bolojan

Nu e niciun secret că USR este un partid mult mai apropiat de strategia și viziunea lui Ilie Bolojan. USR-iștii se identifică perfect cu ceea ce vrea Bolojan de la statul român: reducerea cheltuielilor statului, reducerea taxelor, privatizări, mai multă libertate pentru mediul de afaceri, reducerea birocrației.

„(…) noii parlamentari (n.r. PNL) care vor fi aleşti vor fi mandataţi să voteze cu prioritate în această ordine: reforma clasei politice, fără reforma clasei politice nu ai autoritatea să faci reforma statului, a doua chestiune, fără reforma statului consumăm resurse importante, menţinem birocraţia, nu eliberăm energiile românilor”, a explicat Bolojan.

Astfel de idei se regăsesc și în programul de guvernare al USR. De asemenea, mai mulți lideri USR l-au susținut pe Ilie Bolojan pentru funcția de premier. După alegerile parlamentare din 2024, Dominic Fritz îl propunea pe Bolojan la conducerea Guvernului.

„Ilie Bolojan are în continuare încrederea Elenei Lasconi, dar acum trebuie să vedem ce fel de guvernare este posibilă cu aceste rezultate și răspunsul la această întrebare îl vom afla când vom ști cine este președintele”, declara primarul USR al Timișoarei.

Liderii USR l-au mai propus pe Bolojan premier și în urmă cu mai mulți ani, dar discuțiile nu au ajuns la nicio concluzie. În perioada conflictului USR-PNL din 2021, Dan Barna voia să-l înlocuiască pe Florin Cîțu cu Ilie Bolojan.

USR continuă să o susțină pe Elena Lasconi la alegerile prezidențiale din 2025, având avantajul din primul tur din noiembrie, însă intrarea lui Nicușor Dan în această competiție electorală va diminua numărul de voturi pentru Lasconi. În ultimele 3 luni, scena politică s-a schimbat complet, iar astăzi adversarii USR nu mai sunt Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, ci principalul adversar a devenit Nicușor Dan, apoi Călin Georgescu și Crin Antonescu.

O apropiere între Bolojan și USR nu este de exclus. PNL și USR sunt singurele partide de dreapta cu viziune europeană și capabile să construiască dialog pe plan internațional. Bolojan are capacitatea să convingă USR și electoratul că România se va rupe de moștenirea lui Klaus Iohannis, care a devenit foarte contestat în societate.

Povara moștenirii Iohannis

Votul de la alegerile parlamentare a arătat că peste 60% dintre români au votat împotriva PSD și PNL. Alianța care a dominat scena politică în ultimii 3 ani nu mai e capabilă să strângă o majoritate. Iar după anularea alegerilor prezidențiale (care a avut loc după alegerile parlamentare), susținerea pentru cele două partide a continuat să scadă pentru că au fost foarte criticate.

Crin Antonescu este candidatul comun PSD-PNL-UDMR la prezidențialele din 2025, dar acesta nu este decât amintirea unui USL și moștenitorul unei alianțe iohanniste. Oricine va defila în 2025 cu amintirea iohannistă sau USL-istă va fi taxat dur la vot, așa cum s-a văzut în 2024 la primul tur la prezidențiale și la alegerile parlamentare. În următoarele luni, vor avea de câștigat politicienii care se vor rupe de politicile iohanniste și vor critica tot ceea ce a făcut fostul președinte. Politicienii care se vor rupe de trecut și vor propune o nouă stradă pentru viitor vor fi cei care vor domina comunicarea politică și vor atrage atenția electoratului.

Aici Ilie Bolojan are avantajul de a fi la Palatul Cotroceni și de a coordona ștergerea amintirii iohanniste. Ruperea alianței de guvernare pare foarte greu de realizat acum, deoarece ar adânci criza politică, însă nu e exclus un guvern tehnocrat până la prezidențiale, cu susținerea PSD, PNL, UDMR în Parlament. Căderea unui guvern care e considerat „moștenire iohannistă” va atrage simpatia electoratului pentru Bolojan. 91% dintre români nu au încredere în Iohannis, arată sondajele.

Totul va depinde de ceea ce va decide Bolojan să facă: acesta are oportunitatea de a îndepărta amintirea lui Iohannis și să propună propriul său proiect pentru România sau poate să preia frâiele alianței iohanniste și să se adapteze până la prezidențiale, negociindu-și funcția de premier cu noul președinte.

Pentru ca Ilie Bolojan să-și construiască drumul spre alegerile prezidențiale va trebui să facă un pas important cât mai repede: îndepărtarea lui Marcel Ciolacu de la conducerea Guvernului. Ciolacu este parte din „moștenirea” politică a lui Iohannis și în fiecare zi în care va rămâne agățat de funcția de premier, Ilie Bolojan va plăti pentru asta. Iar odată căzut guvernul moștenit de la Iohannis, nu rămâne decât ipoteza unui guvern tehnocrat pentru a aplana conflictele și nemulțumirile din societate.

 

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: