Skip to content
Politică

Va deveni USRPLUS un satelit al liberalilor? Sociolog: Au ajuns ALDE-le PNL-ului, un câștigător simbolic

Inquam Photos / Octav Ganea

Contactat de PS News, sociologul Alfred Bulai susține că victoria social-democraților la alegerile parlamentare de duminică nu reprezintă o surpriză, pentru că „o treime din români sunt social-democrați dintotdeauna”. Pe de altă parte, principalul pierzător este USRPLUS, crede n-a mai fost credibil cu discursul anti-PSD, crede Bulai.

„Nu e nicio surpriză. Eu am zis în permanență că avem două forțe politice aproximativ la egalitate. Probabil PNL-ul va mai lua un plus de voturi din Diaspora. 

Atenție pentru că PSD-ul a câștigat teoretic și la locale pentru că nu e chiar așa surpriză. Mă rog, fiecare s-a raportat la altceva, la numărul de consilieri, la numărul de primari, ca să iasă bine, dar PNL-ul și PSD-ul sunt două forțe aproximativ egale.

Ăsta este scorul: o treime din români sunt social-democrați dintotdeauna. În acest moment el se va altoi, pentru că cei care au votat cu PRO România se vor duce ori la AUR, ca partid nou, care are mesaje care sunt și consonante cu unele dintre credințele acestor oameni, sau se vor duce la PSD. Ce vreau să zic este că este un scor normal.

Vor fi multe critici aduse liberalilor, pentru că ei au dat un scor mult mai mare, cu 10% mai mult față de ceea ce au anunțat în partid. Au avut un orizont mare și vor fi mulți nemulțumiți care nu vor intra în Parlament. Nu vor fi neapărat cutremure senzaționale”, spune sociologul.

De asemenea, acesta este de părere că cel mai mare pierzător este USR.

„Eu nu m-am raportat la 2016, din moment ce am avut o alegere politică acum un an, în 2019 când ei au avut 22%, deci e o scădere de 7%, care nu anunță un lucru bun, mai ales când intri la guvernare într-o perioadă tristă, în care nu ai cum să crești prea mult, mai ales că nu ai de ce. Ei au ajuns din statutul de adversar al PNL și principali contracandidați să intre pe axa electorală centrală?! Ei au ajuns ALDE-le PNL-ului, adică: un câștigător simbolic.

E firesc, e de un an și ceva în opoziție, nu mai poți înjura PSD-ul, nu mai e credibil să acuzi acum PSD-ul, unii au și uitat acum de Viorica Dăncilă, Dragnea deja plătește, deja e prea mult”, spune Bulai.

În încheiere, acesta amintește că, deși PSD-ul a câștigat alegerile parlamentare, nu este într-o poziție mult prea favorabilă de unde să poată lua prea multe decizii.

„Drama PSD-ului este că e pe primul loc, dar în general, ca să ajungă la putere au nevoie de o structură de alianță pe care ei nu o au în acest moment, dar nici situația opoziției nu e atât de bună pentru că cu cât vor veni probleme mai grave, cu atât va veni o mare problemă pentru ei.

Nu uitați că perioada de cadouri electorale s-a terminat. Anul acesta în care s-a tot dat de la buget în ideea în care e ca un sac fără fund, că ce dacă nu se lucrează, tot se plătește, dăm la HORECA bani, dăm dincolo bani. Banii ăia sunt de undeva, și vor fi luați înapoi anul care vine, că o să pice economia.

Perioada de austeritatea cu atâtea probleme nu va fi vesel pentru Guvern. Ăsta este motivul pentru care PSD-ul trebuie să fie tâmpit să se apuce să plătească el nota de plată, deci nu anul ăsta. Vom avea probabil din primăvară mișcări mai importante din partea opoziției”, a conchis analistul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *