Toni Neacșu, fost membru al CSM, notează sâmbătă, într-un mesaj postat pe Facebook, că, având în vedere faptul că s-a pornit vânătoarea de vrăjitoare a pensiilor „speciale” (în realitate de serviciu), se întreabă dacă Guvernul Bolojan se va atinge “de cea mai specială dintre pensiile „speciale” și anume de aceea de la Curtea Constituțională”.
“Câtă vreme discursul Guvernului Bolojan este unul al distrugerii statutelor speciale (judecători, procurori, militari, funcționari cu statut special) în numele dreptății și echitații sociale, o astfel de atitudine neputând fi decât populară, aștept să văd și dovada ca nu e vorba doar despre o nouă ipocrizie de politician și face reforma tuturor în mod egal”, precizează Neacşu, care prezintă situaţia cu privire la pensiile de la CCR, dând şi un exemplu concret.
Mesajul lui Toni Neacşu:
Pentru că tot s-a pornit vânătoarea de vrăjitoare a pensiilor „speciale” (în realitate de serviciu) mă întreb dacă Guvernul Bolojan se va atinge de cea mai specială dintre pensiile „speciale” și anume de aceea de la Curtea Constituțională.
Deși îi spune pensie și bunul simț ar spune că ea trebuie acordată la încetarea activității, pensia judecătorilor CCR are caracteristica unică și, evident, specială, că se poate acorda şi după o singură zi de mandat de judecător.
De asemenea, deși a ieși la pensie înseamnă pentru muritori că devii pensionar și nu mai continui activitatea din care tocmai te-ai pensionat, dimpotrivă, în cazul judecătorilor CCR înseamnă doar că primești pe lângă indemnizația de judecător și ditamai pensia, care de regulă e chiar mai mare decât indemnizația propriu zisă.
Iar în ce privește vârsta minimă necesară pentru acordarea pensiei, aceea care îi dă coșmaruri premierului Bolojan, în cazul judecătorilor CCR aceasta nu există. În funcție de când persoana respectivă și-a început activitatea juridică vârsta acordării pensiei poate fi și 47-48 de ani, de exemplu.
Toate aceste privilegii și reguli speciale au fost acordate de PSD în 2018, desigur cu sprijinul celorlalte partide, când s-a modificat legea de organizare și funcționare a CCR, Legea nr. 47/1992.
Și acum să o luăm pe rând, analizând art. 71 din lege:
- Singura condiție pentru acordarea pensiei unui judecător CCR este ca acesta să fi exercitat cel puțin 25 de ani activitate juridică sau în învățământul juridic superior, indiferent de vârstă. Cum una din condițiile pentru a fi numit judecător CCR este să ai deja 18 ani vechime în aceste activități, înseamnă că toți judecătorii CCR îndeplinesc condiția chiar de la numire sau cel mai târziu în timpul mandatului (18+9 ani de mandat=27).
- Cei care îndeplinesc chiar de la numirea ca judecător condiția minimă de 25 de ani activitate juridică (adică majoritatea) pot obține aceasta pensie chiar a doua zi după depunerea jurământului. E suficient să fii judecător CCR fie și o zi pentru a ți se plăti și pensia.
- Pensia astfel acordată se cumulează cu salariul chiar din activitatea din care se pensionează, aceea de judecător CCR. Să ieși la pensie ca judecător CCR înseamnă doar că pe lângă salariu (indemnizație) ți se plătește și pensia.
- Pensia e mai mare decât indemnizația propriu-zisă datorită modului de calcul: 80% din indemnizația de încadrare brută plus sporuri. Evident, fiind vorba de brut, pensia e cu până la 20% mai mare decât indemnizația netă ca atare. Singura limitare e ca pensia nu poate depăși limita bazei de calcul, adică nivelul indemnizației brute plus sporurile.
- Pensia se poate cumula cu orice alte venituri.
- Până în 2018 se putea beneficia de o pensie similară (80% din brut), dar doar de la îndeplinirea condițiilor generale de pensionare, deci de la împlinirea vârstei standard sau eventual redusă dacă respectivii avuseseră înainte calitatea de judecător sau procuror.
- Dacă judecătorii CCR beneficiază deja de o pensie ( de serviciu sau pentru limită de vârstă) pot opta pentru cea mai favorabilă lor, cu precizarea că li se plătește alături de salariu. În magistratură, de exemplu, judecătorii sau procurorii pensionați pot cere reprimirea în magistratură, dar pe perioada activității pensia le este redusă cu 85%.
- La încetarea mandatului de 9 ani judecătorii CCR beneficiază de o indemnizație specială, respectiv echivalentul indemnizației nete pe 6 luni. Cum ar veni, după ce își încheie activitatea primesc pe lângă pensia deja acordată prin simpla calitate de judecător încă 6 luni salariul de la serviciul din care pleacă.
- La sfârșit un exemplu concret. Viitorul președinte al CCR, dna Mihaela Ciochina, a fost numită judecător în 2022, la vârsta de 55 de ani. Anterior domneai a fost profesor universitar și a exercitat diferite alte activități juridice, având o vechime totală de peste 25 de ani. Nu a exercitat activități care să îi permită dobândirea pensiei ca magistrat, deci nu a intrat ca pensionar în CCR. A depus jurământul în iulie 2022 iar din septembrie 2022 deja era beneficiară a pensiei speciale „speciale”. Desigur, totul potrivit legii, nu e vorba despre persoane aici.
Evident, fiind vorba doar de 9 oameni care pot beneficia de această pensie super-specială, nu e vorba despre o problemă de sustenabilitate economică.
Ba eu personal tind să cred că astfel de excepții pot fi justificate.
Însă câtă vreme discursul Guvernului Bolojan este unul al distrugerii statutelor speciale (judecători, procurori, militari, funcționari cu statut special) în numele dreptății și echitații sociale, o astfel de atitudine neputând fi decât populară, aștept să văd și dovada ca nu e vorba doar despre o nouă ipocrizie de politician și face reforma tuturor în mod egal.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News