Skip to content
Politică

Va fi izgonit Toader din Guvern? George Dircă (USR) disecă iureșul de la DNA EXCLUSIV

epochtimes-romania.com

Senatorul USR George-Edward Dircă – membru în Comisia juridică a camerei legislative superioare – a oferit joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat poziția incomodă în care se află ministrul Justiției, Tudorel Toader, odată cu scandalul momentului de la DNA.

Încă de la începutul discuției, avocatul și senatorul George Dircă a criticat vehement presiunile coaliției PSD-ALDE asupra Direcției Naționale Anticorupție. În acest context, singurul membru al Uniunii Salvați România din Comisia juridică a Senatului a pledat pentru o rezolvare instituțională a crizei din DNA.

„Este inadmisibil un asemenea comportament. O ingerință a politicului în pilonul justiției este nepotrivită, mai ales că poate ridica probleme de credibilitate a sistemului judiciar. Eforturile făcute în ultimii ani de sistemul judiciar – odată cu impunerea MCV-ului (ca o condiție a aderării României la UE) – nu pot fi umbrite de aceste declarații din ultima perioadă. Nu e corect – lucrurile trebuie rezolvate instituțional. Există suficiente pârghii de control în cadrul sistemului, iar toate aceste instituții trebuie să-și spună cuvântul. Iar abia la final – când vom avea toate aceste cercetări încheiate – vom putea ști cu exactitate ce anume s-a întâmplat acolo”, a punctat Dircă.

În același context, parlamentarul jurist a subliniat că, înainte de a fi ministru al Justiției, Tudorel Toader este magistrat. Astfel, George Dircă a dat de înțeles că o mutare greșită a actualului demnitar va avea consecințe nefaste asupra carierei profesionale a acestuia după ce nu va mai fi guvernant.

„Domnul Tudorel Toader, înainte de a fi ministru al Justiției, este magistrat. Este un care provine din sistem. De-a lungul timpului, a avut mai multe calități în acest sistem. Așteptările sunt să fie echilibrat, să facă o analiză foarte atentă a sistemului și să sancționeze toate derapajele (acolo unde ele există), iar pe de altă parte să le transmită colegilor din coaliție că trebuie să fie rezervați în toate declarațiile pe care le fac cu privire la sistemul judiciar, pentru că dumnealui poate să mai fie ministru până la încheierea guvernării (o lună sau o zi), însă va rămâne magistrat în continuare”, a detaliat USR-istul.

Întrebat dacă un refuz de a propune revocarea Codruței Kovesi de la DNA ar atrage excluderea lui Tudorel Toader din Executiv, George Dircă nu a negat acest scenariu, dar a accentuat ideea că, între timp, un cuvânt greu de spus îi va aparține Inspecției Judiciare.

„Ca o metodă de represiune, da – e posibil orice. Însă nu văd la acest moment să existe un raport întocmit și încheiat. Și la cum se derulează lucrurile (în care în fiecare zi avem parte de un episod), eu cred că încă suntem în mijlocul acțiunii. Până nu se încheie acest asediu (că altfel nu-l pot denumi), nu cred că cineva poate trage o concluzie – orice concluzie e prematură. Deci lucrurile trebuie clarificate, concluzia trebuie să vină la final și în funcție de asta sigur că da: va trebui să existe eventuale sancțiuni, dacă este cazul; dacă nu, atunci situația va fi aceeași”, a spus Dircă.

În ultima parte a discuției, am vorbit cu Edward Dircă despre dezvăluirile familiei Cosma legate de practicile DNA Ploiești: atât ale lui Mircea Negulescu „Portocală”, cât și ale fostului șef direct al acestuia, Lucian Onea. La rândul lui, senatorul USR de Galați a prezentat situația lui Negulescu drept un caz singular, ce nu trebuie extrapolat la nivelul întregului parchet al Laurei Kovesi.

„Din câte știu eu, Mircea Negulescu a fost exclus din magistratură, ca urmare a unei hotărâri a Înaltei Curți de acum circa două săptămâni. Acolo a fost clar: Inspecția Judiciară și colegii din sistem au constatat că dumnealui a adus grave prejudicii sistemului, motiv pentru care a fost sancționat. Dar derapaje există întotdeauna în orice profesie, iar oamenii care greșesc trebuie sancționați. Dacă într-adevăr dumnealui a greșit, a fost sancționat. Urmează ca la încheierea cercetărilor să aflăm adevărul. Dar Negulescu nu reprezintă o instituție; Negulescu este un om, o rotiți dintr-un sistem. Nu trebuie să blamăm tot sistemul pentru greșelile unei persoane”, a zis George Dircă.

În ceea ce îl privește pe Lucian Onea, USR-istul a sugerat faptul că acuzațiile familiei Cosma la adresa sefușef de la DNA Ploiești ar avea legătură cu apropierea sentinței finale din dosarul lui Mircea și Vlad Cosma. Nu în ultimul rând, George Dircă și-a expus propria experiență de avocat: trei sferturi dintre deținuții cu care a stat de vorbă s-au declarat nevinovați și victime ale unor erori judiciare.

„Dezvăluirile, într-adevăr, par incendiare și senzaționale, însă în acest moment nu am suficiente date ca să vă pot spune cât sunt de reale. Informațiile care vin sunt contradictorii și din păcate la acest moment nu-mi pot forma opinie, să spun dacă este adevărat sau nu ceea ce s-a afirmat. Dacă lucurile sunt adevărate, atunci avem o a doua problemă în cadrul aceleiași instituții. Dar e foarte curios cum, înainte de termen (de sentința finală – n.r.), inculpații fac dezvăluiri incendiare. Eu sunt avocat de profesie. Dacă mergeți într-un penitenciar în vizită și veți discuta cu deținuții de acolo, trei sferturi dintre ei spun că reprezintă erori judiciare. Sunt oameni care încă nu doresc să conștientizeze gravitatea faptelor pe care le-au făcut și încă nu acceptă ideea că au fost prinși. Asta e o caracteristică a infractorilor: nu acceptă ideea. Ei susțin întotdeauna că sunt nevinovați și reprezintă o eroare judiciară. Ăsta este discursul lor. Când eram studenți, mergeam în vizită la penitenciare și discutam cu ei în mod direct. Și toți aveau ceva de reproșat sistemului: sistemul i-a dezavantajat și toți reprezentau o eroare judiciară. În realitate, trebuie să înțelegem și prevederile Codului de procedură penală, în care există foarte multe filtre în prezent până a ajunge în fața judecătorului. Până ajungi în primă instanță, ai două filtre prealabile. Plus că fiecare măsură pe care procurorul o dispune de regulă este contestată de avocații inculpatului și se merge pe contestație la procurorul ierarhic; dacă nu, atunci mai departe la instanță. Iar totalitatea probelor adunate la final, care întocmesc rechizitoriul, la rândul lor sunt supuse unei verificări. Or, vedeți că tocmai de aici ei vin cu ficțiunea aceea, că există culoare în justiție, pentru a motiva faptul că aceste probe așa-zis nelegale trec nesancționate. Dar nu e adevărat; sistemul judiciar în România funcționează – să știți!” a conchis Dircă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *