Skip to content
Politică

Va fi un guvern până săptămâna viitoare, susține Cristian Pîrvulescu: ”Lucrurile neplăcute au fost deja spuse, iar răul a fost deja făcut”

Inquam Photos / Ilona Andrei

Contactat de PS News, politologul și analistul politic Cristian Pîrvulescu este de părere că viitorul guvern se va forma până pe data de 27 Decembrie. „Nu mai au altă alternativă decât să se înțeleagă, pentru că altfel compromit orice șansă de guvernare”, susține Pîrvulescu.

„Nu există posibilitatea să nu fie guvern. Negocierile le oferă partidelor atâta libertate câtă își doresc să își ia. Mi s-a părut astăzi din declarațiile celor patru politicieni că sunt cât se poate de serioși, că au înțeles regula jocului și au înțeles că nu au un termen foarte lung la dispoziție. După cum a spus și președintele, îi mai cheamă o dată sau de două ori, după care, dacă nu există un consens între partidele politice va schimba radical situația. Va face probabil propria sa propunere. Președintele a spus ieri simplu că nu va lăsa țara fără guvern, deci e clar. În rest, partidele vor dovedi responsabilitate sau mai puțină responsabilitate. Mingea a fost în terenul celor de la USRPLUS care sunt acum obligați să devină responsabili și să își asume foarte clar consecințele, pentru că riscurile nu sunt să nu se formeze guvernul, el se va forma și cu această majoritate într-un fel sau în altul.

Riscurile sunt ca legitimitatea și așa scăzută de care dispune actuala majoritate să dispară și începutul unei noi guvernări să înceapă sub auspicii negative. Este o guvernare care începe după alegeri, este singurul moment după alegeri când poți să faci câteva lucruri semnificative.

Va fi un guvern până săptămâna viitoare. Țara arde de faliment din cauza iresponsabilității celor care au mărit pensiile într-un mod cu totul și cu totul necuviincios, dincolo de ceea ce se poate cheltui. Toate rezultatele economice se vor distruge dacă nu se dă Ordonanță de Urgență până la sfârșitul anului”, spune Pîrvulescu.

De asemenea, acesta consideră că „ar fi o chestie nenormală ca ceilalți lideri politici ai coaliției să fie de acord cu Orban premier”.

„Dacă sunt de acord vom avea guvernul pe 23, dacă nu sunt de acord vom avea guvernul pe 27, dar va fi cu altcineva. Trebuie să se hotărască. Cred că vor ajunge repede la o înțelegere, pentru că orice se poate negocia, iar eu cred că lucrurile neplăcute au fost deja spuse, iar răul a fost deja făcut. De acum încolo nu mai au altă alternativă decât să se înțeleagă pentru că altfel compromit orice șansă de guvernare.

Aici, cei care au jucat nefiresc, ca să nu spun necinstit sunt cei de la USRPLUS care au încercat să mute un conflict al lor, pentru că au un Congres între Cioloș și Barna, în PNL. Care PNL nu este nici el perfect sudat și este după un rezultat slab la alegeri. 

Au încercat să mute asta pentru, pentru Barna este important să ocupe poziția de președinte al Camerei Deputaților, evident este important și este de înțeles. Mie nu mi se pare nimic anormal ca președinții partidelor să ocupe acele funcții. Este absolut firesc. Domnul Cioloș este președinte de grup la Bruxelles, iar chestiunea se va tranșa oricum în Congresul partidului din luna februarie la USRPLUS, iar în ceea ce îl privește pe Orban, este președintele partidului, nu poți ca unui partid care are o asemenea importanță să-i pui președintele pe o poziție secundară. Este lipsit de fair-play să construiești o coaliție pe lipsă de fair-play. Sunt de acord că este nevoie de realism și nu de naivitate. Una este realismul și alta este fair-play-ul. Fair-play-ul trebuie să existe întotdeauna”, a conchis Cristian Pîrvulescu pentru PS News.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *