Skip to content
Politică

Va întoarce armele noua șefă? Nicolicea: CSM-ul anterior a avut o activitate de toată jena! EXCLUSIV

psnews.ro

Deputatul Eugen Nicolicea – președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților – a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro despre alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii, în persoana judecătoarei Simona Marcu (președinte) și a procurorului Codruț Olaru, fost șef al DIICOT (vicepreședinte).

CITIȚI ȘI: UPDATE A fost votat noul șef al CSM / Iohannis și Toader, față în față la ședință

Chiar dacă Nicolicea nu a vrut să comenteze trecutul fiecăruia dintre cei doi, deputatul de Călărași s-a plâns de durata prea scurtă a mandatului pe care îl are președintele CSM, dând de înțeles că prelungirea acestuia (prin Constituție) a fost unul dintre eșecurile Uniunii Social Liberale (USL), pe vremea când s-a pus problema să fie revizuită legea fundamentală.

„Pe mine nu mă interesează trecutul, ci mă interesează prezentul. Sunt membri în CSM și modalitatea de alegere este modalitatea constituțională. În Constituție spune că președintele are mandat doar de un an. Această prevedere este una dintre cele care ar fi trebuit să fie schimbate atunci când am făcut încercarea de revizuire a Constituției, pentru că un mandat de un an nu-ți permite să faci absolut nimic. Iar prezentarea raportului pe care îl înaintezi Parlamentului se întâmplă în felul următor: prezintă președintele cel nou pentru activitatea celui vechi. Adică nicio responsabilitate”, a afirmat Nicolicea pentru PSnews.ro.

Chestionat ce așteptări are de la noua conducere, Eugen Nicolicea a vorbit despre menținerea CSM pe linia superioară celei de pe vremea Alinei Ghica și a lui Cristi Vasilică Danileț.

„Să facă (Marcu și Olaru – n.r.) la fel precum membrii CSM (pentru că după ce nu vor mai fi în funcție tot membri CSM vor fi): împreună cu întregul CSM să aplice legea, să își exercite prerogativele legale, să nu își depășească atribuțiile (cum a făcut de foarte multe ori CSM-ul anterior). Iar dacă e să comparăm activitatea CSM-ului de acum cu cea a CSM-ului anterior, este net superioară. CSM-ul anterior a avut o activitate de toată jena!” a punctat PSD-istul.

În încheiere, l-am întrebat pe șeful deputaților juriști dacă există riscul ca, odată ajunsă în fruntea CSM, Simona Marcu să schimbe macazul și să nu mai fie o luptătoare împotriva abuzurilor (nu de alta, dar avem în fața ochilor exemplul altui CSM-ist: judecătorul Bogdan Mateescu, care și-a schimbat atitudinea după ce a intrat în consiliu). La rândul lui, Nicolicea s-a arătat optimist: „Nu există niciun risc în ceea ce privește opțiunile. Opțiunile sunt personale, ele pot să fie schimbate, iar funcția de președinte nu-ți oferă prea multe prerogative suplimentare. Deci numai membrii CSM se pot exprima și părerile colective (pentru că știți că ei decid prin vot) vor prima”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *