Va intra Europa într-o criză a gazelor după oprirea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina?

Gaze
Sursa foto: Pixabay

Uniunea Europeană vizează interzicerea importurilor de combustibil rusești până în 2027. Cu toate acestea, aproape jumătate din livrările de gaze prin conducte ale Rusiei către Europa și Moldova trec în continuare prin Ucraina, însumând 13,7 miliarde de metri cubi în 2023, scrie Oil Price, pe baza datelor Rystad Energy.

UE discută posibilitatea implicării Azerbaidjanului într-un viitor acord de livrare, dar actualul acord de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina, semnat pe cinci ani, urmează să expire până la sfârșitul lui 2024, ceea ce duce la îngrijorări cu privire la aprovizionarea piețeor central și est europene. Rystad Energy estimează că această cantitate de gaz rusesc va trebui redirecționat către Europa prin căi alternative, fiind nevoie de încă 7,2 miliarde metri cubi pe an de gaz natural lichefiat (LNG) pentru a înlocui gazul rusesc care tranzitează Ucraina. Întreruperile în aprovizionare pot apărea mai devreme decât se aștepta inițial piața, așa cum a indicat compania austriacă OMV încă din luna mai.

Slovacia, Austria și Moldova sunt țările europene cele mai dependente de volumele de tranzit, importând aproximativ 3,2 miliarde mc, 5,7 miliarde mc, respectiv 2 miliarde mc. în 2023. Anul trecut, gazul rusesc care trecea prin Ucraina a furnizat țărilor UE prin punctele de intrare în Slovacia și Moldova. Moldova își ajustează aprovizionarea și a convenit cu Ucraina asupra unui flux continuu de gaz rusesc până la sfârșitul anului 2025, furnizat în mare parte regiunii separatiste pro-rusești din Transnistria. În 2023, țara a importat 74% din gazul său prin Ucraina și, pentru prima dată, a primit gaz din România și din sud prin fluxuri inverse prin conducta Trans-Balcanică.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: