Skip to content
Politică

Va omorî PICCJ dosarul alegerilor? Șerban Nicolae îi bate obrazul lui Lazăr EXCLUSIV

psnews.ro

Va omorî Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) dosarul alegerilor prezidențiale din 2009? Senatorul PSD Șerban Nicolae îi bate obrazul procurorului general Augustin Lazăr.

Liderul grupului social-democrat din Senat a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos în evidență gravitatea manevrelor electorale expuse în concluziile raportului redactat de către comisia sus-amintită, ai cărei autori au fost – în opinia parlamentarului PSD – așa-numită echipă pe care Dan Andronic a denumit-o „Noi suntem Statul”.

„Din punctul meu de vedere, lucrurile erau cunoscute, dar ceea ce a făcut comisia a fost să sistematizeze și să documenteze o suspiciune care era cvasi-generală încă din 2009: toate acele operațiuni în mod cert erau parte dintr-un plan. Insistența de a-l schimba pe Dan Nica de la Ministerul de Interne (și nu neapărat din funcția de vicepremier) pentru o presupusă declarație din care nu se înțelegea nimic și despre care Băsescu insista că ar fi produs efecte foarte grave, combinată cu preluarea practic în câteva ore a Ministerului de Interne de Vasile Blaga și echipa sa deja pregătită; înlocuirea rapidă a jumătate dintre prefecții din țară (respectiv cei propuși de PSD) arată că lucrurile erau pregătite din timp și că, în perspectiva alegerilor, această parte de echipă din ceea ce Dan Andronic numea «Noi suntem Statul» își făcea treaba pe linie guvernamentală, a afirmat Șerban Nicolae pentru PSnews.ro.

În continuare, senatorul jurist a susținut că problema nu trebuie căutată în simultaneitatea publicării în Monitorul Oficial a revocării unor prefecți și a ministrului Afacerilor Interne (apoi a numirii înlocuitorilor acestora), ci în insistența președintelui de atunci al României, Traian Băsescu, de a numi un om de la PDL (Vasile Blaga) în fruntea MAI, care să îi permită a controla alegerile din punct de vedere organizatoric.

„Am văzut speculații legate de publicarea în același Monitor Oficial a eliberărilor din funcție a prefecților și a ministrului de Interne, apoi a numirii noilor prefecți, respectiv a noului ministru. Chiar dacă nu este neapărat o infracțiune (și e de discutat dacă este corect așa sau nu; după părerea mea, nu aici trebuie căutată problema), acest fapt nu trebuie luat individual; el este parte a unui plan și se vede foarte clar că a existat o insistență în a prelua Ministerul de Interne de către PD și mai ales de însuși Vasile Blaga (nu de către oricine) era în mod cert o presiune pentru a îl revoca pe Dan Nica de la MAI, urmând ca Traian Băsescu să refuze până la alegeri orice propuneri din partea PSD-ului, în așa fel încât să exercite un control pe partea organizatorică a alegerilor”, a detaliat Nicolae.

Totodată, parlamentarul a scos în evidență „acel sistem-minune de numărătoare paralelă, pe care PD-ul nu l-a mai folosit de atunci încoace, deși s-a dorit a fi unul performant, cu mult peste ce avea statul, care nu-și putuse permite, cu tot STS-ul (cel puțin aparent – așa știm noi) să colecteze datele prin sondaj din circa 18 județe, în timp ce PD-ul avea în sediul din Modrogan un sistem presupus privat, care număra în paralel rezultatele alegerilor din toate județele”. În opinia lui Șerban Nicolae, acesta este un element în plus care întărește suspiciunile legate de fraudarea scrutinului de acum 8 ani.

În a doua parte a discuției, l-am întrebat pe senatorul PSD ce s-ar întâmpla dacă PICCJ ar îngropa dosarul deschis deja cu privire la alegerile din 2009, în condițiile în s-ar crea o antiteză între o astfel de eventuală clasare / tergiversare și rapiditatea cu care același Parchet al Înaltei Curți s-a mișcat în ancheta pe OUG 13. La rândul lui, șeful senatorilor PSD a remarcat caustic „încrâncenarea” manifestată de către procurorul general Augustin Lazăr în a refuza accesul comisiei parlamentare la dosarul penal, care i-ar pune la îndoială onestitatea și care – în plus – ar alimenta suspiciunile legate de fraudarea scrutinului din 2009.

„Acum, nu putem să căutăm un alt parchet – este o instituție publică și eu cred că, despovărat de câțiva politruci de la vârf, Parchetul General are resursele necesare să investigheze dacă s-au comis infracțiuni. Altminteri, nu este treaba comisiei de anchetă parlamentară (și nici a politicienilor, în general) să determine circumstanțele și eventualitatea săvârșirii unor infracțiuni. Asta este treaba organelor în drept. Au fost sesizați – vom vedea ce vor face.

Deocamdată, încrâncenarea manifestată de Augustin Lazăr, care a refuzat să pună la dispoziția comisiei de anchetă acel dosar de care ați amintit nu face altceva decât să mărească suspiciunea pe de o parte în privința onestității procurorului general, iar pe de altă parte să mărească suspiciunea în privința circumstanțelor săvârșirii vreunei infracțiuni care să fi deturnat rezultatul alegerilor. Altminteri, dacă n-ar fi avut nimic de ascuns, nu exista niciun fel de impediment legal, niciun fel de motiv pentru care datele solicitate de comisie să nu-i fie puse la dispoziție, a încheiat PSD-istul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *