Skip to content
Alegeri Politică

Va rescrie Viorica Dăncilă istoria României? Femeile, discriminate la alegerile prezidențiale

Inquam Photos / George Calin

Alegerile prezidențiale din România sunt îmbrăcate în misoginism și par a fi o reglare de conturi între bărbați, dacă ne amintim de dueluri importante precum Năstase-Băsescu, Vadim-Iliescu, Geoană-Băsescu, Ponta-Iohannis. 

Prima femeie care a candidat la președinția României a fost Graziela Elena Bîrlă, în anul 2000, în acel an în care românii l-au votat pe Iliescu doar de teamă să nu câștige Vadim. Dacă privim astăzi campania Grazielei Bîrlă (video aici) pare dintr-o altă epocă, cu un limbaj care nu transmite nicio emoție politică și nu abordează nicio problemă reală. Însă era candidat independent în acel an, fără să aibă legături cu un partid politic. 

Rezultatul Grazielei Bîrlă a fost unul cu mult sub așteptări, obținând 0,55% din voturi în primul tur, dar sub ea mai fost alți 3 candidați, unul dintre ei chiar așa-zisul „prinț” Paul al României. 

În 2004 și 2009 nicio femeie n-a încercat să-i strice socotelile lui Traian Băsescu și nu s-a înscris în cursa pentru prezidențiale. A venit 2014 și pe listă apăreau două femei, ambele apropiate de Băsescu. 

Una dintre ele, chiar Elena Udrea, actual politician condamnat, care nu mai are nevoie de nicio descriere. A doua era Monica Macovei, candidat independent. 

Elena Udrea a avut o campanie bună alături de PMP și s-a clasat pe locul 4, cu 5,2% din voturi. În acel an, Călin Popescu Tăriceanu, candidat independent, obținea 5,36%, iar pe primele două locuri erau Ponta și Iohannis. 

Monica Macovei, candidat independent, a strâns 4,44% din voturi ce au ajutat-o să nu dispară de pe scena politică. 

În 30 de ani de la căderea regimului Ceaușescu, au fost 71 de candidați la cea mai înaltă funcție a statului. Dintre toți aceștia, doar 3 femei au intrat în cursa pentru președinte, un procent sub 5%. Aceste trei femei au strâns împreună aproape 1 milion de voturi. 

Nici PSD și nici PNL nu s-a gândit să ofere șansa unei femei la alegerile prezidențiale (excepție 2019) și nici n-a existat o astfel de discuție în partid. Fostul PDL n-a făcut nici el aceste socoteli. În schimb, pe vremea fostului PDL și a lui Traian Băsescu la putere, multe femei și-au început cariera politică și au avut ascensiune rapidă, iar unele astăzi sunt în PNL.

USR mai misogin decât PSD

USR este mai misogin decât PSD. Noul partid este dominat de bărbați și toate vocile importante din partid sunt cele ale unor bărbați. 

Știu românii despre Cosette Chichirău? Sau Cristina Prună din USR? La PLUS femeile lipsesc cu desăvârșire de la conducere, sunt reduse la tăcere. PLUS e un partid „tradițional”, nu pierde vremea cu „puțoielile” astea, cum ar spune Vlad Voiculescu. 

USR-PLUS nu propun nicio femei pentru vreo funcție importantă în stat: președinte, premier, președintele Camerei, președintele Senatului. Chiar și pentru funcția de avocat al poporului au găsit tot un bărbat pe care l-au sprijinit și au criticat ALDE care a propus o femeie. 

Femeia din USR cu cea mai bună imagine era Clotilde Armand, dar au trimis-o la Bruxelles pentru că în România îi strica socotelile lui Vlad Voiculescu la Primăria Capitalei. Bărbații din USR-PLUS sunt dispuși la orice ca să-și asigure fotoliile. Problema nu e că ar critica alte femei din alte partide, problema e că ei nu vin cu alte propuneri de femei în politică și nu le oferă șansa femeilor să evolueze într-un partid închis ermetic de gașca lui Cioloș. În Guvernul Cioloș au fost în total 10 femei, unele în funcție doar pentru câteva luni, prea puțin ca să conteze. Una dintre ele chiar ne certa că nu mai acceptăm să muncim „pe 2 lei”. Foarte competentă și femeia promovată de Cioloș! 

PSD și PNL sunt partidele care în ultimii ani au promovat frecvent femeile în politică, alături de PMP și ALDE. Mai nou, același lucru îl vrea și Victor Ponta, care la alegerile europarlamentare a avut pe primele 10 locuri 5 candidați de sex feminim și 5 candidați de sex masculin. 

PSD a dat primul premier al României o femeie, indiferent de circumstanțele în care a avut loc această numire. De asemenea, din Guvern au mai făcut parte Rovana Plumb, Carmen Dan, Grațila Gavrilescu (de la ALDE), Sorina Pintea, Ioana Bran, Natalia Intotero și mai nou Ana Birchall sau Ramona Mănescu, sau Roxana Mînzatu. 

PNL a fost condus în trecut de o femeie – Alina Gorghiu – , după acesta, interimar a fost tot o femeie – Raluca Turcan. După alegerile europarlamentare, PNL a propus-o pe Raluca Turcan pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, cu sprijinul USR și PMP. În schimb, USR are întotdeuana un candidat bărbat. 

Lipsa femeilor din politică și mai ales din funcții importante le transmite românilor ideea falsă și ipocrită că doar bărbații sunt potriviți pentru astfel de funcții și pentru politică. Prezența femeilor în politică nu trebuie să însemne doar Elena Udrea sau Viorica Dăncilă, ci trebuie construită imaginea unei femei care poate câștiga bătălii politice și care pot să aibă rezultate la conducerea instituțiilor statului. Odată cu această etapă și odată cu apariția femeilor competente în funcții importante vom vedea și o schimbare în societatea românească. 

Și culmea, în ciuda tuturor bărbaților din politică, Viorica Dăncilă poate fi acea femeie care va rescrie istoria României și va câștiga cea mai importantă funcție din stat. Oricum, este femeia cu cele mai mare șanse și va fi totodată femeia care va obține cel mai mare număr de voturi, comparativ cu celelalte trei din trecut, de asta putem fi siguri. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *