Cine este Alexandru Rogobete, cel care, de mai bine de un an, face echipă cu Ministrul Alexandru Rafila în cel mai consistent efort de atragere de bani europeni pentru sistemul medical românesc – peste 2,1 miliarde de euro pentru construirea și dotarea de spitale, cât și pentru modernizarea serviciilor ambulatorii la nivel național.
Are 32 de ani, cam tot atât cât s-a scurs pentru sistemul medical românesc postdecembrist, codaș în UE deși România face parte de 16 ani din club. Într-un studiu IPSOS de la finalul lui 2022, jumătate dintre cei chestionați în cele 34 de țări incluse în cercetare descriu calitatea serviciilor medicale din țara lor ca fiind bună sau foarte bună. România se clasează pe ultimele locuri, sistemul sanitar autohton fiind evaluat mult sub media globală, din acest punct de vedere.
Banii din PNRR pe sănătate sunt ultimul tren pentru schimbarea înfățișării sistemului de sănătate din România, avertisment lansat de secretarul de stat, Alexandru Rogobete în contextul unui control inopinat la spitalul Obregia din Capitală, făcut pe 25 august.
Și de acești bani se ocupă acum Rogobete, de mai bine de un an de când face parte din echipa Ministerului Sănătății, de doar șapte luni ca Secretar de Stat. Și pare decis să-și lege numele de schimbarea la față a întregului sistem. Dacă va reuși să reziste într-unul dintre cele mai rezistente la schimbare sisteme, din cauza grupurilor de interese care continuă să dicteze.
Într-un articol din februarie, Reuters nota că „sistemul de sănătate din România, unul dintre cel mai puțin dezvoltate din cadrul Uniunii Europene, a fost afectat de corupție, ineficiență și management politizat”, că „statul a construit un singur spital în ultimele trei decenii, cheltuiește cel mai puțin pentru sănătate din UE, iar zeci de mii de medici și asistente au emigrat”.
Așa că misiunea asumată de Rogobete pare imposibilă. Pănă acum, a coordonat echipa care, în timp record, dacă ne uităm la cele trei decenii în care lucrurile au stagnat sau chiar s-au înrăutățit, a pus în mișcare proiecte de 2,1 miliarde de euro care ar trebui să modernizeze infrastructura medicală și să crească reziliența și capacitatea de răspuns a sistemului medical din România.
Și este pentru prima oară, în ultimii 31 de ani, când România beneficiază de fonduri europene nerambursabile, în principal dedicate sistemului de sănătate.
„Până acum au existat tot felul de linii de finanțare, dar niciuna nu a fost dedicată dezvoltării infrastructurii, în special, dar și a reformelor din sistemul de sănătate și din punctul acesta de vedere, într-adevăr, e un moment istoric în ultimii 30-31 de ani și e un moment, care cred eu va schimba înfățișarea sistemului de sănătate în următorii ani. Vorbim de miliarde de euro”, explica acum câteva zile Rogobete într-un podcast, în care, pentru prima dată, a vorbit și despre formarea sa profesională și cum a ajuns de fapt în sistemul medical.
După Facultatea de Chimie făcută la Timișoara, a ajuns în preajma profesorului Dorel Săndesc, considerat unul dintre cei mai buni specialiști ATI din lume și desemnat de un juriu internațional „Medicul anului 2022”. La Facultatea de Chimie, s-a infectat cu un virus – plăcerea de a face cercetarea clinică.
„Așa am cunoscut domeniul acesta medical și așa l-am cunoscut pe mentorul meu, pe profesorul Săndesc, alături de care am lucrat aproape zece ani în Spitalul Județean din Timișoara și care m-a convins să fac Facultatea de Medicină”, povestește Rogobete.
Ca să poată duce o pălărie imensă, precum fondurile pe PNRR, Rogobete s-a antrenat în ultimii ani pe zecile de proiecte de dezvoltare în care s-a implicat – cu Banca Mondială, cu fonduri europene, a mers la congrese, a realizat studii clinice (în 4 ani de zile, a publicat alături de echipă circa 70 de articole ISI cu factor de impact). „Multe congrese, deplasării, zonă de cercetare și dezvoltare în general, toate acestea m-au dezvoltat”, rezumă tânărul secretar de stat. Cel mai recent (iunie), a fost trimis de ministrul Rafila în SUA la un curs de zece zile despre metodele de limitare a corupției în achizițiile publice guvernamentale și derulat în parteneriat cu Ministerul american de Justiție.
Din poziția anterioară, de consilier al ministrului, Rogobete a avut o contribuţie majoră în punerea la punct a unei metodologii simple și nebirocratice pentru atragerea banilor europeni.
Recunoaște că este un om norocos, este susținut acum de o echipă, în frunte cu Ministrul Rafila – „suntem o echipă, nu poți de unul singur să faci ceva” – și că funcția vremelnică pe care o ocupă este doar o responsabilitate.
„Nu este niciun merit că am primit această funcție. Nu este niciun cadou și nu este nici ceva după care viața mea să nu mai aibă vreun rost. Nu reprezintă de fapt decât o mare responsabilitate pe care mi-o asum. Dovadă sunt toate proiectele în care am fost implicat sau pe care le coordonez, împreună cu o echipă, pentru că nu aș putea de unul singur”, a mai mărturisit acesta în podcast.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News