Skip to content
Politică

Va schimba ultima mutare de la vârf jocul suspendării? SRS, 3 provocări pentru noul șef al SIE EXCLUSIV

bzi.ro
" "

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu (SRS) a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a conturat trei provocări cărora va trebui să le facă față Petru-Gabriel Vlase, proaspăt nominalizat de către președintele Klaus Iohannis pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE).

SRS a început prin a sublinia faptul că mutarea de joi a lui Iohannis este una cu două tăișuri pentru Partidul Social Democrat și pentru liderul PSD, Liviu Dragnea.

" "
" "

„În domnul Vlase nu-mi pun speranțe, pentru că nu-l cunosc. Adică poate să se dovedească a fi foarte bun sau dimpotrivă. Nu-i cunosc performanțele.

În ceea ce privește mutarea lui Iohannis: este o mutare extrem de îndrăzneață, o mutare grea pentru PSD – mai ales dacă nu este făcută în urma unei înțelegeri cu PSD-ul. Dacă nu e făcută în urma unei înțelegeri, atunci este o mutare de șah foarte periculoasă pentru Liviu Dragnea, pentru că Dragnea dacă refuză, riscă să spargă frontul până acum unit al alianței majoritare în Parlament.

S-ar putea ca dacă încearcă să refuze, să constate că foarte multe voturi PSD vor fi totuși în favoarea domnului Vlase.

Dacă însă această nominalizare vine ca urmare a unei înțelegeri, atunci înseamnă că – într-un fel sau altul – prinde contur apelul mascat al lui Iohannis la un soi de pact de coabitare, apel făcut în urmă cu două zile, a punctat Roșca Stănescu.

Întrebat dacă gestul lui Iohannis va schimba în vreun fel intensitatea presiunilor exercitet de către diverși lideri PSD asupra lui Dragnea privind suspendarea șefului statului, Sorin Roca Stănescu a răspuns: „Dacă această nominalizare nu este făcută la înțelegere cu Klaus Iohannis, atunci ea toarnă doar gaz pe foc: în niciun caz nu domolește chestiunile, ci le amplifică”!.

În altă ordine de idei: ziaristul a evidențiat trei mari provocări cărora Gabriel Vlase va trebui să le facă față la conducerea SIE: subfinanțarea serivicului, exodul de cadre și schimbarea de abordare, în corelație cu noile realități geopolitice.

„Prima și cea mai importantă problemă a Serviciului de Informații Externe este subfinanțarea lui. Serviciul de Informații Externe are un buget de șase ori mai mic decât Serviciul Român de Informații (spre deosebire de orice altă țară din Uniunea Europeană, unde raportul este invers: în Germania, serviciul extern e de trei ori mai finanțat decât serviciul intern; în Franța, la fel) – semn că în România dușmanul intern (adică propriul popor) e perceput mai puternic decât dușmanul extern. Asta e prima provocare.

Din cauza acestei subfinanțări și a salariilor foarte mici, au plecat din SIE foarte mulți oameni capabili. Deci a doua provocare este să poată să angajeze pe salarii bune tineri capabili.

A treia provocare: odată cu schimbarea axelor geopolitice, odată cu venirea lui Trump la Casa Albă, activitatea SIE trebuie să fie mult mai intensă, mult mai diversificată și să se desfășoare în mult mai multe state decât până acum.

Astea-s provocările majore pentru un nou șef SIE”, a încheiat SRS.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *