Skip to content
Coronavirus

Va strica varianta indiană a virusului vacanța de vară a europenilor? Avertismentul experților

PS News

Tulpina Delta (indiană) a virusului este deja dominantă în Marea Britanie și se extinde și în alte state europene, determinând deja autoritățile portugheze să impună noi restricții. Experții europeni citați de publicația Politico avertizează că această variantă mai periculoasă va deveni dominantă pe continent, dar cred că ea poate fi îmblânzită printr-o vaccinare susținută și prin controlarea eventualelor focare apărute.

Europenii care sunt îngrijorați că varianta Delta a virusului, cea identificată inițial în India, ar putea să le strice planurile de vacanță, pot fi relativ relaxați, dar numai dacă autoritățile vor merge înainte cu campania de vaccinare și vor reacționa rapid la apariția unor focare de infecție. Aceasta este analiza celor mai mulți experți care privesc cu atenție la evoluția variantei care s-a extins în Marea Britanie și a dat peste cap planurile Londrei de a relaxa ultimele restricții. Varianta Delta reprezintă acum 99% din noile infectări din Marea Britanie, care a ajuns să bifeze în jur de 10.000 de cazuri pe zi, în ultimele zile, în ciuda faptului că 60% dintre adulți sunt vaccinați cu ambele doze, iar 80%, cu cel puțin o doză.

Problemele din Marea Britanie ar putea avea legătură cu întârzierea cu care autoritățile au impus o interdicție de intrare în țară pentru persoanele care veneau din India în aprilie, momentul în care statul asiatic se afla la apogeul unui val pandemic devastator. În prezent, statele europene, printre care Germania, Belgia sau Irlanda, au decis să fie cât mai precaute și au introdus reguli stricte pentru călătorii din Marea Britanie. Și România a introdus Marea Britanie pe lista roșie.

În Germania, varianta Delta reprezintă deocamdată 6% din cazuri, dar „proporția crește”, a avertizat vineri Lothar Wieler,, președintele Institutului Robert Koch. „Suntem, foarte atenți la Marea Britanie”, a spus și Steven Van Gucht, un virusolog belgian, purtător de cuvânt al guvernului federal de la Bruxelles pe tema COVID. „Așteptăm să vedem dacă Marea Britanie va putea controla acest val, ce măsuri iau. Dar în același timp monitorizăm și situația din Belgia”, a adăugat expertul.

Varianta Delta se extinde în Belgia

În ultimele săptămâni, Belgia s-a întors la o normalitate destul de apropiată de perioada de dinainte de COVID. Numărul de infectări a continuat să scadă, la fel și cel al spitalizărilor, dar experții anticipează o posibilă problemă.
În cazul unei noi creșteri a infectărilor, autoritățile ar avea dificultăți serioase în tentativa de a impune noi măsuri de prevenire a transmiterii virusului. Van Gucht și alți oameni de știință au avertizat guvernul să nu relaxeze restricțiile foarte repede, dar sfatul lor a fost mai mult sau mai puțin ignorat.
În condițiile în care restricțiile nu ar mai putea fi impuse din nou, singura soluție pentru controlarea unui nou eventual val este menținerea ritmului campaniei de vaccinare. „Avem încă câteva săptămâni până când varianta Delta devine dominantă”, a spus Van Gucht, care a precizat că deocamdată, această tulpină reprezintă în jur de 4% din cazuri. În prezent, în jur de 51% din populația Belgiei a fost vaccinată cu cel puțin o doză.

Optimism, datorită vaccinurilor

Spania, o țară expusă la intrările frecvente din Marea Britanie, se descurcă deocamdată în fața variantei Delta, a explicat Vicente Soriano, director pentru boli infecțioase la Universidad Internacional de la Rioja din Madrid. Motivele ar fi rata crescută de vaccinare – în jur de 50% din populație a primit deja prima doză – și rata mare de imunitate obținută prin infectare anterioară.

Expertul a precizat că în jur de 5-7% din cazurile de infectare din Spania sunt în prezent provocate de această tulpină. Vremea caldă a jucat și ea un rol important, la fel și măsurile de prevenție care au rămas încă în vigoare. Spre exemplu, obligativitatea privind purtarea măștii de protecție în spații deschise va fi eliminată abia de la 26 iunie.

În Portugalia vecină, lucrurile sunt ceva mai complicate. Guvernul a anunţat joi închiderea perimetrală a zonei metropolitane a capitalei Lisabona şi interzicerea intrărilor şi ieşirilor din această zonă la sfârşit de săptămână, din cauza relansării pandemiei şi prevalenţei variantei Delta (varianta indiană) în această regiune. Autorităţile sunt preocupate în special de situaţia din capitală, unde rata infectărilor în ultimele 14 zile se apropie de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori. În vreme ce experții se declară îngrijorați de transmiterea comunitară a acestei variante, autoritățile sunt presate să deschidă țara turiștilor, în special celor din Marea Britanie, care reprezintă o contribuție substanțială la PIB, an de an.

„Încrezători, dar precauți”

Andrea Ammon, directoarea Centrului European de Prevenție și Control al Bolilor, a avertizat că relaxarea măsurilor de protecție ar trebui făcută treptat, în caz contrar, țările riscând să se trezească cu o creștere a cazurilor printre persoanele nevaccinate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *