Skip to content
Politică

Va trece guvernul Cioloș testul bugetului? Noul Ministru al Finanțelor, planuri mari pentru România

Noul Ministru al Finanțelor în guvernul Cioloș, Anca Paliu Dragu, a fost prezentă, joi seră, în emisiunea de la Digi24, moderată de Cosmin Prelipceanu.

Ministrul Finanțelor a adus o serie de lămuriri asupra proiectului în construcție al bugetului de stat pe anul 2016, proiect care va intra în dezbatere publică pe site-ul MFP, vineri seară, urmând să fie adoptat de Parlament până pe 17 decembrie.

Astfel, Anca Paliu Dragu a exprimat că prin noul buget se are în vedere alocarea a 2% din PIB pentru Armată: „Avem acest acord la nivel national pentru atingerea acestei cifre de 2% din PIB alocari pentru armata. Este o solicitare care face sens.”

Totodată, noul ministru a detaliat cum și pentru ce categorii vor fi aplicate majorările salariale: „Aceasta cifra crescuta pentru salariile din domeniul public reflecta cresterile salariale care au avut loc in 2015 si se continua in 2016, precum si cresterea de 10% salariatii din sistemul public. Acum din ianuarie vor fi ceilalti bugetari care nu ai intrat in categoriile mentionate. …Este corect sa raportam ca procent din venturile publice. Romania are cele mai scazute venituri publice din UE. Romania functionează cam cu 2 treimi din bugetul mediu la nivel european. Trebuie sa ne ajustam toate cheltuielile in acest sens. Este foarte important sa ne gândim cum arata bugetul, ce structura alocam bugetului, in ce masura dorim sa platim mult si sa primim mult, sau in ce masura platim putin si sa primim putin.”

Mai mult, Anca Paliu a punctat problema salarizării din administrația publică, salarizare care trebuie făcută pe criteriul competenței: „Nimeni nu-si doreste o administratie publica prost platita si ineficienta. Administrația publică trebuie sa fie supla, platita decent, la nivelul la care tara isi permite, trebuie sa avem o comparatie cu secorul privat, cu o incarcare pe fiecare salariat. Cea mai importanta este pregatirea profesionala. Vrem sa acceleram putin pe zona de pregatire profesionala.”

Ministrul Finanțelor a explicat că își dorește și salarii competente pentru medici și profesori: „Salariile in acel domeniu nu sunt ravnite. Cu siguranta ca in aceste domenii avem nevoie de o salarizare corelata cu mediul privat, dar sa oferim in primul rand mai multa demnitate acestor meserii. Am avut discutii frecvente cu medici profesori, au zis, da plec din tara dar nu din cauza salariului scazut, ci din cauza conditiilor de munca, m-am saturat sa-mi fac meseria in conditii improprii. Povestea este mai ampla.”
Referitor la reformarea administratiei, unul din marile proiecte ale guvernului Cioloș, Paliu-Dragu a adăugat că: „Acest proiect trebuie sa continue dincolo de guvernul Ciolos. Ea trebuie continuata in anii urmatori.”

Ministrul Finanțelor a abordat și subiectul majorării incasarilor bugetare, un plus de 1,6%, și a precizat de ce majorarea este doar de atat: „Pentru ca avem scaderi semnificative pe TVA si TVA este cea mai importanta sursa de venit din bugetul Romaniei. Aceasta reducere se reflecta in incasari mai scazute. Aceste venituri incasate de ANAF nu includ si efectele de runda a 2-a. Acest 4,1 % crestere reala a PIB. Veniturile publice nu le includ pt ca dorim sa facem o estimare prudenta, nu sa iesim cu cifre nesusenabile si sa iesim la jumatatea anului sa facem o rectificare negativa. Nu pesimita, am fost prudenti.”

Nu în ultimul rând, Anca Dragu spus că mizează mult pe ideea dialogului cu Legislativul: „Eu vreau să merg in Parlament sa discutam toate proiectele de act normativ. Vreau sa avem o relatie foarte buna. Trebuie sa acord si voi acorda timp semnificativ in relatia cu Parlamentul. Cea mai buna solutie este cea a comunicarii, sunt fan al comunicarii. Ar trebui sa trecem peste acest moment. Discutiile de la audieri au fost extrem de pozitive si constructive, nu am simtit nici un fel de animozitate.”, a conchis noul ministru al Finanțelor.

1 comentariu la “Va trece guvernul Cioloș testul bugetului? Noul Ministru al Finanțelor, planuri mari pentru România

  1. Ce planuri mari? Sa ne im prumutam la FMI fara sa fie nevoie, si in general sa faca tot ce zic metropolele, ca acum sunt doua; inrobire pe veci pentru colonia Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *