Skip to content
Europa

Vacanță 2020: Reguli stricte de distanțare socială pe plajele din Grecia

ekathimerini.com

Încă de la începutul lunii mai, în Grecia, una dintre destinaţiile favorite ale românilor, se fac pregătiri pentru primii turişti, astfel că pentru a aplica măsurile de distanțare în Santorini a fost lansată moda plajelor cu cabine din plexiglas. Modelul, considerat de succes, ar putea fi adoptat și de alte țări în 2020.

Deși Grecia nu a întâmpinat probleme majore în combaterea coronavirusului, deoarece a luat din timp măsuri drastice, in­trând în carantină totală pe 16 martie, la doar câteva zile după con­firmarea primului caz de coronavirus, fără turism ar putea suferi totuși un uriaş impact financiar. Acesta este și motivul pentru care restartarea turismului a fost cerută insistent de agenții economici, cu atât mai mult cu cât contribuţia indirectă a sectorului la PIB este de peste 20%, iar turismul reprezintă un sfert din rata de ocupare a forţei de muncă a ţării.

Peste 500 de plaje din Grecia au fost redeschise la mijlocul lunii mai, în condiţiile în care ţara încearcă să găsească un echilibru între asigurarea măsurilor de protecţie faţă de pandemia de COVID-19 şi revitalizarea sectorului turistic de care depinde în mare măsură economia greacă.

La fel ca toate celelalte țări care câștigă mult din turism, în Grecia pachetele turistice sunt concepute astfel încât turiștii să fie protejați împotriva coronavirusului și să se simtă în siguranță. Din data de 15 iunie, Grecia va permite turiștilor din aproximativ 20 de state, inclusiv Germania, Cipru și Israel, să viziteze țara fără să intre într-o perioadă de carantină.

Autorităţile au impus respectarea măsurilor de distanţare fizică pe plajă, noile norme precizând şi distanţa minimă dintre umbrele. Pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi va fi permis accesul al cel mult 40 de persoane, iar între tijele umbrelelor trebuie să fie cel puţin patru metri.

Guvernul de la Atena a anunțat că toate zborurile internaționale vor reîncepe din data de 15 iunie, iar toți călătorii vor trebui să facă un test Covid-19 la sosire, rezultatele putând duce la o perioadă de 7 sau 14 zile de carantină. Din data de 1 iulie, Grecia plănuiește să reia zborurile internaționale în insulele grecești și va refuza intrarea cetățenilor care vin din țări cu rate mari de infecții până pe 15 iulie.

De altfel, autoritățile din Grecia au înțeles rapid riscurile redeschiderii turismului internațional, după ce a trebuit să plaseze în carantină pe toți pasagerii unui zbor comercial Qatar Airways ce a aterizat în Atena, după ce 12 dintre ei au fost depistați pozitiv cu coronavirus.

Tarife practicate de hotelurile din Grecia în vara 2020

Pentru un sejur în luna iulie, preţurile pornesc de la 22-25 de euro/noapte în Thassos, la hotelurile de 3 stele, iar cu mic dejun preţurile ajung la 40-45 de euro. La 4 stele, preţurile variază între 70 şi 80 de euro, iar la 5 stele, tarifele oscilează între 70 şi 90 de euro.

În ceea ce îi privește pe turiștii români care își vor petrece vacanța în Grecia, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este încă reticent cu privire la eliminarea perioadei de izolare de 14 zile, începând cu 15 iunie. La sfârșitul lunii mai, măsura era anunțată ca fiind posibilă de către ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *