Skip to content
Sănătate

Vaccinarea anti-Covid ar trebui să devină o „normalitate”, spune dr. Adrian Marinescu: Așa cum ne vaccinăm antigripal, așa ar trebui să facem și pentru Sars-CoV-2

ista-in.org

Directorul medical al Institutului “Matei Balș” din București, medicul infecționist Adrian Marinescu, a declarat că vaccinarea împotriva Covid-19 ar trebui să devină o obișnuință pentru români, așa cum este vaccinul antigripal. „Până la urmă, așa cum ne vaccinăm antigripal, ar trebui să o facem și pentru infecția cu Sars-CoV-2. Adică ar trebui să plecăm de la o normalitate de a ne proteja”, a declarat Adrian Marinescu pentru PS News.

Primele doze de vaccin cu noua formulă împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 au sosit în ţară în această săptămână, iar medicul recomandă imunizarea, chiar dacă variantele Omicron nu provoacă, de obicei, o formă gravă a bolii.

„Variantele Omicronului înseamnă, în general, o formă ușoară. A nu se înțelege de aici că oamenii nu pot avea complicații de la virus. Și cred că în momentul de față plecăm de la ideea că vrem o protecție cât mai bună, nu discutăm despre un procent mai mic. Da, un procent mai mic de mortalitate în cazul Omicronului, corect, dar noi vrem să încercăm să evităm toate aceste cazuri”.

Până la urmă, așa cum ne vaccinăm antigripal, ar trebui să o facem și pentru infecția cu Sars-CoV-2. Adică ar trebui să plecăm de la o normalitate de a ne proteja”, a spus Adrian Marinescu.

Întrebat despre efectele economice ale achiziționării noilor doze de vaccin asupra țării noastre, medicul infecționist a susținut că acestea trebuie cumpărate în raport cu numărul consumatorilor, pentru a nu se crea un dezechilibru.

„Eu cred că va fi o diferență clară. Varianta aceasta de vaccin este ceea ce oamenii așteptau. Eu cred, însă, că ar trebui ca achiziționarea acestor doze să fie în raport cu realitatea și în așa fel încât să nu fie un număr de doze care nu poate fi consumat. De aici trebuie să plecăm. Trebuie să fie un lucru care să se întâmple în raport cu ce este de fapt”, a afirmat specialistul

Totodată, persoanele vulnerabile reprezintă principala categorie care ar trebui să se vaccineze, potrivit lui Adrian Marinescu: „În continuare, oamenii care au boli asociate, adică acei oameni care sunt vulnerabili, au riscul de a face o formă severă în momentul în care se infectează”.

Primele doze de vaccin au ajuns în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, joi, că primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 au sosit în ţară în această săptămână.

Demnitarul a precizat că vaccinul va fi accesibil în cabinetele medicilor de familie şi în centrele de vaccinare din principalele spitale din România.

„Au sosit deja în această săptămână primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva infecţiei cu coronavirus. Acest vaccin va fi în curând accesibil la cabinetele medicilor de familie, în centrele de vaccinare din principalele spitale din România.

Toţi cei care au făcut deja două doze de vaccin în formula veche se pot vaccina doza a treia sau, după caz, doza a patra cu acest vaccin care protejează împotriva celei mai noi variante BA4, BA5 Omicron. Cred că este o bună oportunitate să îl administrăm în această perioadă în care se face şi vaccinarea antigripală”, a declarat Rafila.

Autor: Alexandra-Elena Fota-Bărbulescu, studentă anul I, Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene, SNSPA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *