Vaccinarea antigripală în sezonul 2024-2025. Când ne recomandă medicul să facem vaccinul gripal

Sursa foto: Freepik

Vaccinarea pentru gripa sezonieră este recomandată pe durata întregului sezon rece, cu data de începere de 15 septembrie. Organismul are nevoie de 2 săptămâni, din momentul vaccinării, pentru a-și forma anticorpi împotriva virusului.

Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei și complicațiilor boli.

Ce este gripa

Gripa este afecțiunea virală contagioasă sporadică, epidemică sau pandemică, determinată de mai multe tipuri de virusuri, printre care A, B sau C.

Poate avea consecințe moderate până la severe și, uneori, pot exista chiar și decese din cauza virusului gripal. Debutează brusc, prin simptome agresive, față de o răceală banală, unde simptomele pot crește gradual în intensitate.

În plin sezon al gripei, perioada de incubație variază între 1 și 4 zile, iar infectarea altor persoane se poate face încă dinainte de debutul simptomelor, cu o zi înainte de apariția primelor semne.

Nu există un tratament specific pentru gripă, ci doar o anumită medicație, care se utilizează în prezent, dar cu limitări. Medicamentele antigripale își fac efectul doar dacă se administrează în primele 24-48 de ore de la apariția primelor simptome. Nu opresc boala, ci doar scurtează simptomele de început, cele specifice, precum febră, dureri de cap sau dureri musculare.

Ce simptome are gripa

“Simptomatologia gripei nu ține de vârstă ci, mai degrabă, de fiecare organism și modul în care este pregătit să reziste în fața unui virus. Evident, persoanele cu imunitatea mai puternică pot fi mai puțin afectate, sau pot să facă o formă mai ușoară de boală, față de restul persoanelor.

Simptomele gripei le putem observa,  în egală măsură, și în alte răceli de sezon, sau în boala covid ori anumite tipuri de pneumonii. Gripa este o boală care afectează întreg organismul, nu se oprește la anumite zone ale corpului, și poate produce pneumonii grave, cu probleme mari respiratorii, de asta vorbim mult de persoane care sunt intubate din cauza insuficienței respiratorii”, a declarat pentru Digi24 medicul Sandra Alexiu, Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Iflfov.

Printre cele mai comune simptome în sezonul virusului gripal amintim:

  • Febră mare/frisoane;
  • Nas înfundat;
  • Tuse seacă;
  • Durere de cap și durere de mușchi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: