Skip to content
Opinii & Analize

Vaccinarea și banii europeni, punctele slabe ale Guvernului. Cum va fi România după 1 iunie

" "

Campania de vaccinare din România a demonstrat numeroase erori și vulnerabilități. Dacă țări precum Italia sau Germania sunt concentrate să-și vaccineze persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cele mai vulnerabile la virus, România vaccinează la foc automat persoane cu vârsta sub 30 de ani, care au șanse de supraviețuire de 99,8% în caz de infectare, potrivit statisticilor.

Campania de vaccinare se va lovi în curând de refuzul celor care nu vor să audă de vaccin. Dacă până acum a fost ușor pentru că s-au vaccinat foarte multe persoane în mediul urban, va fi tot mai dificil pe măsură ce se va trece în mediul rural. În primul rând, va fi greu de ajuns în anumite zone și de urmărit cum evoluează vaccinarea. În al doilea rând, nu toată populația țării își dorește acest vaccin, iar scandalurile de la Ministerul Sănătății au redus și mai mult încrederea în autorități.

" "
" "

Numărul mic de doze de vaccin, numărul mic de centre de vaccinare și lipsa de încredere în spitale vor fi impedimente în calea campaniei de vaccinare. Când oamenii mor în incendii în spitale, când fostul ministru Voiculescu a spus că s-au manipulat statisticile, când Raed Arafat mută noaptea pacienții operați nu putem avea așteptări ca oamenii să fugă la vaccin sau să aibă încredere în sistemul medical românesc.

Introducerea pașaportului de vaccinare, sau Digital Green Pass cum îi place Comisiei Europene să-l numească, va fi o altă presiune pe umerii Guvernului din România și va crește nemulțumirea în rândul cetățenilor. Cei care refuză vaccinul vor refuza și pașaportul de vaccinare. În ce măsura va fi aplicat acesta, nici nu mai contează. Faptul că toate călătoriile cetățenilor vor fi condiționate de un document va fi un motiv de nemulțumire pentru mulți oameni.

În timp ce unii așteaptă vaccinul, o altă mare problemă riscă să ne lovească în plin – accesarea banilor europeni și numeroasele împrumuturi pe care le-am accesat și le vom accesa. Mai sunt câteva zile în care România trebuie să finalizeze Planul Național de Reziliență și Relansare (PNRR) și să primească avizul Comisiei Europene. PNRR-ul, prezentat în urmă cu câteva săptămâni, avea forma unei compuneri, iar finanțarea nu era deloc reală, multe cifre fiind umflate peste suma pe care o poate accesa România, ceea ce va duce la respingerea proiectelor.

Cristian Ghinea a primit mai multe refuzi din parte Comisiei Europene, iar Dan Barna a anunțat că reprezentanții europeni au respins o parte dintre proiectele propuse de guvernul român, printre care investițiile în sisteme de irigații.

Cristian Ghinea nu are nicio experiență în niciun domeniu, dar a fost desemnat să negocieze cu Comisia Europeană. Ar fi momentul ca Florin Cîțu să-și asume responsabilitatea și să preia controlul, în cazul în care nu vrea să se facă de râs cu un proiect respins în mare parte. Premierul are experiență în domeniul bancar, a fost ministru de Finanțe și știe foarte bine ce presupune un plan de investiții.

Cristian Ghinea și Guvernul se îndreaptă spre un răsunător eșec cu PNRR. Chiar dacă proiectele ar fi acceptate în versiunea prezentată în urmă cu câteva săptămâni, multe vor fi imposibil de realizat în următorii 5-6 ani. Cum ar fi construcția de spitale noi. Un spital nou nu poate fi construit, cu toată birocrația actuală, în 5-6 ani. Numai 2-3 ani vom pierde pentru proiect și autorizații. Deci cel mai devreme ar putea începe lucrările prin 2024. Un spital nu poate fi construit în 2 ani și nici atât echipat cu toată aparatura necesară.

Campania de vaccinare și banii europeni nu sunt importanți doar pentru vara lui 2021, ci vor marca viitorul actualei coaliții de guvernare care a pierdut o săptămână cu un scandal pentru nimic, din cauza unui fost ministru care și-a dovedit limitele la Ministerul Sănătății. După 1 iunie, când România ar trebui să relaxeze măsurile anti-pandemie, riscăm să ne trezim în scandaluri privind vaccinarea și banii europeni. În cazul unui eșec cu fondurile europene din PNRR, coaliția de guvernare are toate șansele să se rupă, iar partidele vor căuta o nouă majoritate parlamentară.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *