Skip to content
Societate

Vaccinul AstraZeneca/Oxford are o eficienţă de 76% timp de trei luni după vaccinarea cu prima doză, înainte de rapel, anunţă Universitatea Oxford

Inquam Photos/George Calin

Vaccinul împotriva covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca are o eficienţă de 76% – timp de trei luni, cu o singură doză – la persoanele contaminate care prezintă simptome, iar eficienţa acestuia creşte după administrarea celei de a doua doze, se arată într-un studiu în vederea unei publicări ştiinţifice, relatează Reuters.

Aceste rezultate susţin decizia Guvernului britanic de a prelungi – la 12 săptămâni – perioada dintre administrarea primei doze şi rapel, precizează Universitatea Oxford în acest material, făcut public marţi şi care nu a fost încă validat de către alţi cercetători, potrivit news.ro.

Prelungirea acestei perioade ar permite o protejare mai rapidă a unui număr mai mare de persoane, printr-o repartizare a dozelor disponibile.

Aceste rezultate – obţinute în urma unor teste efectuate în Marea Britanie, în Brazilia şi în Africa de Sud – arată că prima doză a asigurat o protecţie şi că răspunsul imunitar a crescut odată cu prelungirea perioadei dinaintea rapelului la voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

”Eficienţa vaccinului în urma unei doze unice standard de vaccin, începând din a 22-a zi şi până în a 90-a zi după vaccinare, a fost de 76%, iar o analiză modelizată arată că protecţia nu a slăbit în această perioadă iniţială de trei luni”, scriu cercetătorii de la Universitatea Oxford.

Eficienţa vaccinului atinge 82,4% în cazul unei perioade între vaccin şi rapel de 12 săptămâni, înainte de vaccinarea cu rapelul, însă scade la 54,9% atunci când rapelul are loc la mai puţin de şase săptămâni după vaccinarea cu prima doză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *