Skip to content
Republica Moldova

Vaccinul Moderna va fi distribuit în zilele următoare în toate centrele de vaccinare din R. Moldova

Twitter

Cele 50.400 de doze din primul lot de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna şi donate Moldovei prin intermediul Platformei COVAX, vor ajunge în zilele ce urmează proporţional în toate centrele de vaccinare din ţară, inclusiv în Găgăuzia şi regiunea transnistreană. Informaţia a fost confirmată pentru IPN de epidemiologul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), Veaceslav Guţu.

„Acum se lucrează la draftul dispoziţiei cu privire la distribuţia vaccinului Moderna şi sperăm că, maximum până la sfârşitul săptămânii, va fi livrat în toate centrele din ţară, dar mai curând până marţi-miercuri, săptămâna aceasta. Dozele vor fi distribuite echitabil în toate centrele de vaccinare din ţară”, a precizat epidemiologul.

Dozele de vaccin au fost recepţionate de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică sâmbătă. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătăţii, Svetlana Nicolaescu, recepţionarea unui nou tip de vaccin împotriva COVID-19 e un sprijin real pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova. Autorităţile speră că noul vaccin Moderna va contribui la creşterea ratei de vaccinare, astfel încât să se formeze imunitate colectivă, care va permite stoparea răspândirii virusului Sars-Cov-2, potrivit adevarul.

Necesitatea urgentării vaccinării este determinată şi de apariţia noii tulpini Omicron, mult mai contagioasă şi periculoasă decât precedentele, care a ajuns deja şi în unele ţări din Europa. Vaccinul, produs de compania farmaceutică Moderna, utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învaţă corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul SARS-CoV-2. În Republica Moldova, se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, conform unei scheme de două doze la un interval de 28 de zile. Serul a fost aprobat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare în stare de urgenţă.

Totodată, în urma studiilor clinice, acest vaccin a demonstrat o eficacitate de 94,1% pentru protecţia împotriva COVID-19 după 14 zile de la administrarea primei doze. Pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19 Spikevax, doritorii trebuie să se adreseze la medicul de familie sau la orice centru de vaccinare din ţară. Fără programare, doar cu buletinul de identitate. Campania de imunizare a fost lansată pe data de 2 martie curent. Până acum, 931 de mii de persoane au încheiat schema de vaccinare.

Republica Moldova a fost prima ţară din Europa care a primit doze de vaccin împotriva COVID-19 prin intermediul platformei COVAX. Anterior, prin acelaşi mecanism, au fost recepţionate peste 535 de mii de doze de vaccin, dintre care  Astrazeneca – 108 mii de doze, Pfizer/BioNtech – 125 de mii de doze,  Janssen/ Johnson & Johnson – 302 de mii de doze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *