Skip to content
Sănătate

Vaccinul Pfizer/BioNTech nu are legătură cu morţi semnalate în urma vaccinării şi nu prezintă niciun efect secundar nou, anunţă EMA

Inquam Photos/George Calin

Vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva covid-19 nu are legătură cu morţi semnalate în urma vaccinării şi nu prezintă niciun nou efect secundar, a anunţat vineri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP.

Autoritatea europeană de reglementare anunţă într-un comunicat că a examinat decesele înregistrate de la începutul desfăşurării vaccinului – mai ales în rândul bătrânilor – şi ”a conchis că datele nu arată o legătură cu vaccinarea cu Comirnaty şi că acste cazuri nu ridică o problemă de siguranţă” a vaccinului, scrie News.ro.

În prima sa actualizare cu privire la siguranţa vaccinului de când UE şi-a început campania de vaccinare, în decembrie, EMA conchide că datele ”sunt coerente cu profilul cunoscut al siguranţei vaccinului şi că niciun nou efect secundar nu a fost identificat”.

Semnalări ocazionale ale unor reacţii alergice grave nu depăşesc ceea ce s-a descoperit în legătură cu acest ”efect secundar cunoscut”, precizează EMA, cu sediul la Amsterdam.

”Avantajele Comirnaty în prevenirea covid-19 continuă să fie mai importante decât toate riscurile şi nu există nicio schimbare în recomandări în ceea ce priveşte utilizarea vaccinului”, anunţă EMA.

Autoritatea de reglementare a UE a aprobat, până în prezent, două vaccinuri – cel al alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech şi companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna.

EMA urmează să-şi prezinte ”verdictul” cu privire la un al treilea vaccin, cel al alianţei britanice AstraZeneca/Oxford.

Un număr de ţări nordice – inclusiv Norvegia, Danemarca, Finlanda, Islanda şi Suedia – au semnalat decese ale unor persoane care au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer/BioNTech, însă nu s-a stabilit vreo legătură directă cu vaccinul.

Norvegia a înregistrat 33 de morţi în rândul bătrânilor care au fost vaccinaţi cu prima doză.

Oslo anunţa luna aceasta că nu a stabilit o legătură cu vaccinul, însă le recomandă medicilor norvegieni să ţină cont de starea sănătăţii pacienţilor celor mai fragili înainte de a decide să-i vaccineze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *