Vai de Externele noastre. Ne vedem pe TikTok.

bogdan stoica

N-am fost niciodată un fan al Ministerului de Externe sau a politicii externe a României. N-a fost an să nu fim umiliți, ironizați, ignorați, păcăliți și mințiți de diverse entități, din diverse țări și de fiecare dată Ministerul nostru de Externe ne-a arătat că este competent în umilință, ignoranță sau tăcere penibilă. Singurele noastre succese internaționale – aderarea la UE, la NATO, la OCDE și câștigarea zonei continentale a Insulei Șerpilor nu se datorează decât în mică măsură experților noștri în politică externă ci în mare măsură fie conjuncturii internaționale, fie unui noroc chior. Nu aveam, așadar, așteptări privind criza de securitate de la granița României, așa numitul incident Reni. Dar nici nu mă așteptam la o prestație atât de proastă.

În caz că nu știi: marți, pe la prânz, s-a aflat că duminică noapte, când rușii au bombardat portul ucrainean Reni, aflat la juma de kilometru de frontiera noastră, a fost și un vas românesc lovit. În comunicatul de marți, MAE susține că s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în presă, adică tot ce poate fi mai jenant posibil. Îți imaginezi că dacă nu apăreau știrile alea, MAE nu afla niciodată?

Ce este și mai penibil și mai tragic este că MAE ar fi putut afla de nava românească lovită în portul Reni chiar înaintea presei. Eu am văzut chiar duminică, pe Tiktok, un clip filmat de marinari români aflați la ceva distanță de portul bombardat. La un moment dat, unul dintre cei care filmează spune „băi, cred că asta a picat pe ai noștri”. Eu sunt doar un tip oarecare, dar dacă lucram la MAE aș fi încercat să aflu imediat ce semnificație au cuvintele „ai noștri”.

Problema că la MAE sunt unii care dau ochii peste cap când spui TikTok. Cum ar veni, e sub nivelul lor. Au citit ei pe net că TikTik e plin de dezinformări, de fakenews și cu asta își scuză ignoranța și lipsa de documentare.

Da, TikTok e doldora de informații false, regizate, sau manipulate cât să te ducă cu mintea spre o anumită concluzie. Dar nu e plin până la gură, nu dă pe-afară. Două informații corecte dacă găsești în două mii de falsuri și tot merită să le afli, mai ales cele dintr-o zonă de conflict, dintr-un anumit moment, dintr-o anumită sursă. Există chiar un proverb vechi pentru situațiile astea: până și un ceas stricat arată ora exactă de două ori pe zi. Plus că, în noua doctrină de război asimetric permanent, ești obligat să afli și toate minciunile care se spun despre tine, nu doar adevărurile. Ca să le poți combate.

Poate că n-ar fi rău ca cineva să evalueze de urgență personalul și procedurile MAE în ceea ce privește sursele de documentare privind incidente externe ce implică entități românești. Fără să știu pe nimeni acolo, am curaj să pun pariu că ministerul e plin de incompetenți, semidocți, debutanți și alte vietăți trimise acolo direct de la partid, nu de la universitate sau de la serviciile de informații. Incidentul Reni a fost minor, nava românească a fost doar zgâriată puțin. Dar dacă nu era așa? Pe mâna cui lăsăm importanta sarcină de a afla adevărul și de a oferi prima mână de ajutor?

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL