Skip to content
Politică

Vâjâie bumerangul. Detaliul de rău-augur din spatele participării șefilor opoziției la proteste EXCLUSIV

agerpres.ro

Redacţia PSNews.ro vă va prezenta, în cele ce urmează, impactul implicării liderilor opoziţiei în mişcările de stradă, aceștia adoptând mai repede o strategie de luptă civilă decât una politică, în Parlament.

Astfel, amintim faptul că duminică, fostul prim-ministru si președintele Platformei România 100, Dacian Cioloșa avut o întâlnire cu membri ai Partidului Național Liberal (PNL) și ai Uniunii Salvați România (USR). Cu această ocazie, Cioloș a anunțat înființarea unui partid politic, care să se alăture opoziției și organizațiilor civice în lupta împotriva acțiunilor „nedemocratice” ale puterii.

Opoziția duce lipsă de soluții

De asemenea, în cadrul acestei conferințe, liderul PNL, Ludovic Orban, a făcut un apel către „toți cetățenii”, cerându-le să nu fie indiferenți la propunerile legislative ale puterii, pentru a “împiedica orice lovitură dată împotriva independenței justiției” și a “drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor”. Prin anunțul său, președintele național-liberal lasă de înțeles că, din perspectiva opoziției, nu există altă cale decât protestul stradal.

„Suntem dispuși să apelăm la toate formele de protest legale, constituționale (…) pentru a împiedica orice lovitură dată împotriva independenței justiției, împotriva domniei legii, împotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor (…) Apelez la toți colegii mei, la toți simpatizanții noștri să nu fie pasivi, la toți cetățenii români, care se gândesc la binele României. Pasivitatea astăzi este o formă de complicitate (…) Trebuie să ieșim în stradă să manifestăm pașnic și să arătăm acestei puteri că, deși are o majoritate conjuncturală dictată de niște promisiuni mincinoase, (…) trebuie să țină cont de ceea ce vrea majoritatea zdrobitoare din societate”, a mai precizat Orban.

Iar dovada este tocmai prezența liderilor politici în mijlocul mulțimii, câteva ore mai târziu.

Dacian Cioloș, președinții USR (Dan Barna) și PNL (Ludovic Orban), precum și fostul ministru al Justiției Raluca Prună s-au arătat în mijlocul oamenilor, solidari cu mesajele strigate de către manifestanții #REZIST.

Tehnică de marketing?

Putem înțelege, așadar, că opoziția vede în “protestul constituțional” (cum îi spune Ludovic Orban) singura soluție pentru a scăpa țara de această “ciumă roșie” (cum este frecvent numită puterea de către protestatari). Totuși, brusca apariție a politicienilor din colțul de opoziție al Parlamentului în mijlocul unor manifestații ce-și doresc a fi apolitice ne poate duce cu gândul la o încercare de atragere a capitalului politic, mai degrabă decât la un simplu exercițiu de împotrivire față de PSD.

Prezența liderilor de partid în mijlocul oamenilor este, deci, mai repede o strategie de marketing. Dacă într-adevăr aceștia și-ar fi dorit cu ardoare înfruntarea coaliției de la guvernare, ei ar fi făcut-o in Parlament (acolo unde se pot duce adevăratele lupte politice) și ar fi lăsat protestatarii să își exprime nemulțumirea neinfluențați politic. Prin prezența unor partide politice în sânul demonstrațiilor, liderii opoziției au deturnat atenția de la adevăratele doleanțe ale oamenilor către importanța lor ca oameni politici.

Partea sensibilă este că tocmai calitatea lui Orban, Barna & co. de participanți la jocurile politice riscă să se întoarcă împotriva lor ca un bumerang. Concret: „strada” a arătat că este revoltată nu doar de membrii puterii, ci și de unii dintre cei ai opoziției, prezența liderilor PNL-USR în Piața Victoriei venind pe fondul unui număr sensibil mai mic de protestatari decât cele din weekendurile trecute. Mai pe românește: în goana lor după atragerea unui electorat cât mai numeros (în caz că va pica guvernul Mihai Tudose sau preventiv, în perspectiva următoarelor alegeri), fruntașii PNL și USR riscă să își taie singuri creanga de sub picioare, creându-și în ochii opoziției de stradă imaginea unor politicieni care nu își înțeleg fișa postului – aceea de a face opoziție cu mijloace parlamentare.

1 comentariu la “Vâjâie bumerangul. Detaliul de rău-augur din spatele participării șefilor opoziției la proteste EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *