Skip to content
Politică

Val de critici pentru Dragnea. Pippidi: Când mergem împreună în Botswana?

TOMISTHECAT.RO

Preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, într-un editorial pentru România Curată, face o comparație cheie între guvernarea din România și guvernarea din Bostwana.

Astfel, potrivit acesteia ce se întâmplă în țara noastră europeană, și ar fi de neconceput în cea africană, e ca tocmai avocatul corupției judiciare să fie cel care face legislația anticorupție.

Profesor de politici publice, Alina Mungiu-Pippidi susține că un lucru important care face din Botswana un exemplu este capacitatea lor cu totul ieșită din comun, într-un continent condus de prădători, să exploateze rațional și corect resursele naturale ale țării.

”În 1998, cînd Transparency International a agregat primul index de percepție a corupției din estimările pe țară care existau pînă atunci (de exemplu, de la Economist Intelligence Unit, bănci de investiții, etc), Botswana, o mică țară subsahariană, fără acces la mare, independentă din 1966 și cu o populație de două milioane de persoane (din care mulți purtători de virus HIV), s-a plasat în fața Japoniei și Belgiei și cam la același nivel cu Spania. În 2016 a ieșit mai bine decît Italia, Spania și Grecia, locul 35 în topul celor mai puțin corupte națiuni, unde România, la un loc cu Ungaria și Iordania, e mult în urmă pe locul 57. Între timp însă, Bostwana a crescut de la un PIB per capita de 70 de dolari pe cap în anii șaizeci la un venit de peste 16 000 dolari (metoda GNI PPP) în zilele noastre, după o creștere economică neîntreruptă care a făcut-o exemplul de manual pentru buna guvernare. E încă mai săracă, decît România, numai că proporția e invers- Bostwana e de trei ori mai dezvoltată decît media regiunii sale (Africa sub-Sahariană), în vreme ce România este aproximativ la o treime din cea a UE.

Vă propun azi un tur virtual în ce a făcut buna guvernare din Bostwana. Judecînd după ultimele știri din România – ordonanțele 6 și 9, repolitizarea formală a instituțiilor de control administrative precum prefectura și pregătita descentralizare fiscală (care va preceda, dacă e implementată, responsabilizarea fiscală)- și un tur real ar fi de folos. De ce nu luați inițiativa dvs, ca președinte al Camerei Deputaților, să facem și un tur real, cu persoanele relevante de la guvern (dna Shaidehh) președinție, Înalta Curte, etc. Mă ofer să fiu ghidul dvs (îmi plătesc singură cheltuielile), în turul real, ca și în cel virtual.

Să încep cu independența justiției, pentru că aici o să insist cel mai puțin. Botswana e pe locul 23 din lume la existența unui sistem independent și necorupt. E exclus ca oamenii politici să fie în vreun fel amestecați în evaluarea judecătorilor, iar posibilitatea ca o persoană specializată în apărarea unor oameni condamnați pentru aranjat sentințe, cum e dl. Șerban Nicolae pentru dl. Cătălin Voicu, e, desigur, zero în țara africană. Desigur, nu e nimic condamnabil în a apăra, ca avocat, un acuzat de corupție, chiar unul care se specializează în a corupe sistemul judiciar, așa cum nu e la crimă sau orice infracțiune. Dar ce se întîmplă în țara noastră europeană, și ar fi de neconceput în cea africană, e ca tocmai avocatul corupției judiciare să fie cel care face legislația anticorupție. Dacă asta se întămplă la noi, nu vă mirați că suntem de două ori sub ei, iar dvs personal aveți probleme de reputație în extern (că acesta e un fapt, nu un kompromat de presă) care nu vă vor mai permite niciodată să ocupați vreo poziție publică precum prim ministru sau președinte”, scrie Pippidi.

Citiți AICI articolul complet semnat de Preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *