Vâlcea: Şefii centrelor DGASPC, cercetaţi administrativ de Consiliul Judeţean

azil
Sursa foto: freepick

Şefii centrelor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea în care s-au găsit nereguli la controalele dispuse de prefectul judeţului sunt cercetaţi administrativ şi vor „răspunde” dacă nu se vor lua măsurile dispuse pentru remedierea acestor probleme, a anunţat, vineri, preşedinte Consiliului Judeţean (CJ), Constantin Rădulescu, potrivit agerpres.

Rădulescu a precizat că au fost verificări în toate cele 21 de servicii sociale ale DGASPC Vâlcea, instituţiile de control care au făcut parte din comisia mixtă dispusă de reprezentatul Guvernului în teritoriu aplicând şi 19 amenzi, cele mai multe pentru lipsa măsurilor de siguranţă la incendiu.

„Şi la DGASPC nu sunt toate roze şi frumoase. Am avut situaţii jenante, cum este la Goranu. După ce se serveşte masa, se păstrează eşantioane, adică câte o porţie din fiecare. Ce s-o fi întâmplat acolo, că în ziua respectivă, când s-a făcut controlul, nu era mâncarea în frigider. Dacă îi era foame cuiva putea să mai ceară o porţie în plus că nu cred că era o problemă. Deci, au fost identificate probleme gen: că probele nu au fost păstrate 48 de ore, că bucătarul nu avea echipament de protecţie, respectiv bonetă, că a uitat să semneze infirmiera pe graficul de curăţenie, dar au fost şi foarte multe probleme pe ISU”, a spus preşedintele CJ Vâlcea.

Rădulescu a menţionat că va contesta unele dintre amenzile primite, dar şi că va monitoriza atent centrele în care au fost găsite probleme.

„Nu s-au găsit probleme deosebite cu modul cum sunt îngrijiţi beneficiarii noştri, cum sunt hrăniţi, medicamente…, au fost găsite probleme care ţin de şefii de centru. Toţi şefii de centre unde au fost găsite probleme sunt în cercetare administrativă, pentru că nu mergem pe principiul gata îi dăm afară. Oamenii au drepturi, dar şi obligaţii. Aceste obligaţii noi le urmărim. Dintre cele cele 19 amenzi contravenţionale, nouă sunt pe persoană fizică şi foarte bine. Cine nu îşi face datoria să plătească! Noi la DGASPC nu avem pensiuni, dar trebuie să ne facem datoria. Asta le-am spus şi colegilor care lucrează în DGASPC. Sunt condiţii speciale pentru că lucrăm cu oamenii şi avem grijă de oameni cu probleme grave de sănătate, dar nu i-a obligat nimeni să se angajeze la DGASPC. Îi respect, ţin la fiecare dintre angajaţii din DGASPC cum ţin şi la toţi copiii, seniorii sau persoanele cu probleme pe care îi avem în îngrijire”, a mai spus Rădulescu.

Preşedintele CJ Vâlcea a dispus totodată să se facă şi o analiză în aceste centre şi acolo unde se va putea să se apeleze la firmele de catering pentru a aduce mâncare beneficiarilor.

„Trebuie să avem curajul să venim cu soluţii astfel încât să nu mai fim subiectul unor procese verbale de genul bucătăria trebuie să… , bucătăria trebuie să… Faceţi o analiză rapidă, cel puţin în municipiul Râmnicu Vâlcea, şi acolo unde se poate face catering, duceţi catering şi terminăm cu povestea asta cu cratiţe şi oale în bucătărie care nu sunt conforme şi aşa mai departe”, a mai adăugat şeful forului judeţean vâlcean.

Săptămâna trecută, prin ordin al prefectului, au fost verificate toate cele 44 de centrele rezidenţiale destinate copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi, private şi de stat, din Vâlcea, în urma acestor controale fiind aplicate amenzi în valoare totală de peste 500.000 de lei.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: