Skip to content
Politică

Vâlcov dezvăluie de ce are nevoie România pentru a ajunge pe linia de plutire

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a declarat, joi, în cadrul unei dezbateri pe marginea noilor coduri cu reprezentanții marilor contribuabili din România, că țara noastră are nevoie de o creștere economică anuală de 5 puncte procentuale peste media din Uniunea Europeană începând din 2018 pentru ca, în 10 – 12 ani, să ajungă la un produs intern brut la nivelul mediu din Uniunea Europenă, acesta fiind principalul obiectiv pe termen mediu vizat de autorități prin promovarea noului Cod Fiscal și al noului Cod de Procedură Fiscală, potrivit Agerpres.

„Ne propunem ca, în 10 — 12 ani, PIB-ul României să ajungă la nivelul mediu din PIB-ul Uniunii Europene. Acest lucru înseamnă ca, începând din anul 2018, să avem o creștere economică constantă de peste 5% față de creșterea economică a Uniunii Europene”, a declarat joi ministrul Finanțelor Publice, potrivit Agerpres.

În același timp, Darius Vâlcov a precizat că scopul urmărit de autorități, ca urmare a aplicării măsurilor de relaxare fiscală anunțate, este să se elibereze în economie 8 miliarde de euro în următorii patru ani.

„Patru miliarde dintre aceștia reprezintă impactul net, restul estimăm că vor fi reabsorbiți prin extinderea bazei de impozitate, creșterea numărului de locuri de muncă, creștere economică suplimentară”, a explicat Vâlcov.

El a reamintit că două dintre măsurile cuprinse în proiectul de Cod Fiscal vor intra în vigoare înainte de 1 ianuarie 2016, respectiv reducerea TVA, atât cota standard, cât și la produse de bază, dar și reducerea accizelor, astfel încât impactul bugetar pentru 2016 să fie diminuat.

„Deja veniturile suplimentare realizate în acest an ne permit să ne gândim la un termen mult mai rapid de aplicare a acestor măsuri. Practic veniturile previzionate au fost depășite pentru 2015, pentru primele două luni, cu două miliarde de lei. Acest lucru ar însemna că după primul trimestru am fi practic la egalitate cu impactul net al reducerii TVA de la 24% la 20% pentru restul acestui an”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Darius Vâlcov a precizat că aceste măsuri reprezintă doar debutul unui trend care să ducă la reducerea fiscalității în România.

„Acest plan stabilește un trend care duce spre o reducere anuală, graduală, a nivelului acestor taxe astfel încât în 2019 România să aibă cel mai redus nivel de taxe și impozite din UE. Vom fi undeva la nivelul Bulgariei de astăzi. Din păcate astăzi bulgarii sunt mult în fața noastră”, a subliniat Vâlcov.

El a reamintit și de celelalte măsuri prevăzute de noile coduri, cele mai importante fiind reducerile de contribuții sociale din 2017 atât la angajat cât și la angajator, scăderea TVA la 18% din 2018 și a cotei unice la 14% din 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *