Skip to content
Economie Politică

Vâlcov i-a pus gând rău ROBOR-ului: vrea să îl elimine de tot. Care este motivația

Guvernul vrea să discute cu BNR o eventuală modificarea a formulei de calcul al indicelui ROBOR sau chiar eliminarea acestuia, ca soluție pentru a evita plata taxei pe active, a declarat pentru Bloomberg consilierul guvernamental Darius Vâlcov.

Sper să obținem o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau poate chiar o eliminare a acestuia. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne pentru dobânzile de pe piața interbancară (market rates) fără a avea nevoie de acordul Parlamentului”, a declarat Vâlcov într-un interviu acordat Bloomberg, arată Profit.ro.

Vâlcov consideră că actualul mod de calcul permite manipularea ROBOR, iar Guvernul se va concentra pe acest subiect în discuțiile cu BNR.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-au întâlnitastăzi la Banca Națională, pentru ședința Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială.

La finele anului trecut, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care introduce taxe noi în mai multe sectoare al economiei, inclusiv în sectorul bancar.

Potrivit OUG, activele băncilor sunt taxate atunci când media trimestrială a ROBOR depășește pragul de 2%, sistemul de impozitare fiind unul progresiv în funcție de ROBOR. Bancherii au averizat că taxa pe active bancare este nesustenabilă și că va avea efecte asupra întregii economii.

Recent, Consiliul Concurenței a declanșat o analiză a nivelului ROBOR din ultima perioadă, având în vedere fluctuația indicatorului după adoptarea, la finele anului trecut, a Ordonanței de Urgență 114/2018 care a introdus mai multe măsuri fiscale, inclusiv taxa pe active bancare.

În urmă cu circa o săptămână, Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului, a declarat că Ministrul Finanțelor va cere Consiliului Concurenței să efectueze un control pe piață privind Robor și fluctuațiile cursului valutar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *