Vălean, despre un portofoliu al Apărării în CE: Să nu avem un comisar care doar face turul capitalelor

Sursa foto: Facebook / Adina Vălean

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, avertizează că noul portofoliu pentru Apărare, care ar putea să facă parte din viitoarea componenţă a Comisiei Europene, ar putea rămâne gol de conţinut. ”Să nu avem un comisar pe apărare care doar face turul capitalelor şi vorbeşte despre ce bine ar fi să ne înarmăm”, a susţinut Adina Vălean la Prima TV. Actualul comisar pe Transporturi susţine că ar fi un mare câştig dacă România ar obţine portofoliul industrial în următoarea Comisie Europeană.

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a fost întrebată în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă viitoarea Comisie Europeană va conţine şi portofoliul Apărării.

”Am auzit această discuţie despre un comisar pentru apărare, dar nu ştiu exact ce este sub etichetă. Dacă dincolo de titlu nu avem o cochilie goală, ci avem cu adevărat influenţă şi buget şi directorat general. Să nu avem un comisar pe apărare care doar face turul capitalelor şi vorbeşte despre ce bine ar fi să ne înarmăm, să-i dăm conţinut. Dacă-i dăm conţinut, va fi un portofoliu puternic. Dacă e doar să coordoneze statele membre, aş zice că mai bine ar trebui să fie urmărit un portofoliu cu consistenţă economică, cu buget, cu legislaţie, cu directorate generale”, a spus Adina Vălean la PrimaTV.

Adina Vălean, actual comisar european pentru Transporturi, susţine că ar fi un mare câştig dacă România ar obţine un portofoliu legat de industrie în viitoare Comisie Europeană.

”Eu aş spume că ar trebui scoasă industria din alte combinaţii şi trebuie făcut un portofoliu industrial serios la nivel european şi cred că pentru România ar fi un mare câştig. Cu atât mai mult cu cât industria a fost puţin neglijată în ultima vreme, politicile s-au axat mai degrabă pe decarbonizare, ori acum pentru competitivitate economică accentul se va pune din nou pe industrie. Vrem să scăpăm de dependenţa materiile prime din ale părţi, vrem să reindustrializăm Europa şi cred că acesta va fi un portofoliu de mare influenţă la nivel european”, a explicat Adina Vălean.

Întrebată dacă România mai poate păstra portofoliul Transporturilor şi în viitoarea Comisie Europeană, Adina Vălean a răspuns: „Dacă-şi doreşte, sigur că da. Exemplul cel mai la îndemână e că piaţa internă e întotdeauna la francezi”.

De asemenea, Adina Vălean a mai fost întrebată dacă ar putea rămâne comisar pentru Transporturi încă cinci ani.  ”Sigur că aş putea rămâne, eu sau altcineva”, a conchis Adina Vălean.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen susţine ideea numirii unui comisar european al Apărării, anunţa, la jumătatea lunii februarie, un purtător de cuvânt al CE,  în contextul în care Uniunea Europeană îşi consolidează capacităţile militare pe fondul războiului din Ucraina.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: