Skip to content
Politică

Vălean: Valorile pentru care au luptat românii în urmă cu 30 de ani sunt fundamentul Europei

paginaeuropeana.ro

Valorile pentru care au luptat românii în 1989 constituie fundamentul Europei aşa cum o ştim astăzi, iar perpetuarea acestor valori trebuie să constituie în continuare un motor al unităţii europene, a declarat luni, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, comisarul european pentru transporturi Adina Vălean, în dezbaterea consacrată comemorării a 30 de ani de la Revoluţia română din decembrie 1989, transmite agerpres.

”Sunt onorată să mă aflu aici, în faţa dumneavoastră, când comemorăm acest eveniment atât de important pentru România şi pentru întreaga Europă. Pe 16 decembrie 1989 Revoluţia română a început la Timişoara. Acesta a fost primul pas pentru reîntoarcerea României şi a românilor în Europa, după decenii de izolare impusă, bazată pe divizări artificiale între Est şi Vest. Revoluţia română a fost cel din urmă act al mişcărilor populare anticomuniste din Europa Centrală şi de Est şi cel mai sângeros: peste 1.000 de oameni au plătit preţul vieţii în acele zile. În acea iarnă din 1989 românii au luptat pentru libertate, drepturi fundamentale, domnia legii şi democraţie. Aceste valori constituie fundamentul Europei noastre aşa cum o ştim astăzi, dincolo de diferenţele de limbă, de rasă sau tradiţii; ne-au adus împreună, de la nord la sud, de la est la vest, iar perpetuarea acestor valori, a drepturilor fundamentale, a domniei legii trebuie să constituie în continuare un motor al unităţii europene”, a spus Adina Vălean, ce reprezintă Comisia Europeană la dezbaterea din plenul PE.

Potrivit comisarului european pentru transporturi, violenţa cu care regimul comunist a încercat să reprime aspiraţiile românilor spre libertate şi democraţie, precum şi greutăţile perioadei de tranziţie par astăzi la ani-lumină faţă de 1989 pentru România parte a Uniunii Europene.

Reprezentanta CE a ţinut să remarce că tranziţia către democraţie a culminat cu aderarea României la Uniunea Europeană, dar a accentuat că ‘‘trebuie să ne asigurăm că nimeni nu va mai cunoaşte regimuri totalitare, penurie şi izolare şi de aceea trebuie să privim către viitor şi să aplicăm aceste principii în primul rând în relaţia cu ţările din imediata vecinătate”.

”Mai este încă un drum de parcurs, călătoria noastră către o convergenţă deplină cu nucleul Uniunii Europene este în plină desfăşurare. Monitorizăm în continuare situaţia statului de drept, dar România este plină de resurse. Ţara are foarte multe avantaje de care se poate prevala, are multe şanse în tehnologia informaţiilor. Noul Pact ecologic al Uniunii Europene şi-a asumat obligaţia de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Sistemele de mobilitate trebuie actualizate astfel încât şansele pentru muncă şi pentru dezvoltare să fie egale pentru noi toţi în Europa. În România, sprijinul pro-european este la nivel record, astăzi peste 72% dintre români spun că au beneficiat de pe urma aderării României la UE, iar acest lucru este documentat şi de prezenţa la vot mai mare decât media europeană la alegerile europarlamentare din acest an. În 1989, când imaginile haotice au apărut la televizor înfăţişând evenimentele violente din Revoluţia română, în acel moment România a început să se întoarcă înapoi alături de celelalte ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est”, a încheiat Adina Vălean.

În urma dezbaterii de luni seară va fi adoptată o rezoluţie care va fi supusă la vot joi în Parlamentul European, la 13:00 ora României.

Dezbaterea şi rezoluţia privind comemorarea a 30 de ani de la revoluţia română din 1989 au fost introduse pe ordinea de zi a ultimei sesiuni din acest an a Parlamentului European la propunerea grupului Partidului Popular European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *