Valentin Lazea, economist-șef al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat că am ajuns la un deficit bugetar uriaș din cauza unei „combinații de populism al politicienilor, dintr-o lipsă de cultură economică crasă a publicului și din baia subcognitivă a celor informați – de multe ori e preferat neadevărul convenabil în fața adevărului neconfortabil!”.
Lazea a susținut că politicienii au aruncat cu bani pe pensii și salarii, deși țara nu produce suficient cât să-și permită aceste majorări. Așa am ajuns să împrumutăm sume imense din piață, ca să acoperim aceste cheltuieli majorate. Totuși, Lazea a spus că e de acord cu o singură dintre deciziile guvernanților: creșterea salariilor la medici și profesori.
Declarațiile au fost făcute pe 4 iunie, dar Edupedu.ro le-a adus în discuție acum, în contextul în care Daniel David, ministrul Educației, a afirmat de mai multe ori că și cheltuielile din domeniul său au contribuit la deficitul bugetar.
„Fac precizarea că ce voi spune eu sunt opinii personale care nu angajează în niciun fel Banca Națională a României. Prezentarea mea se va referi la principii ale prudenței fiscale în teorie și în practică. Principii ale prudenței fiscale în teorie, care ar trebui să fie cunoscute oricărui absolvent de facultate economică, sunt cel puțin următoarele patru. Primul a nu trăi cu mult peste mijloacele disponibile. Cu alte cuvinte, să nu te întinzi mai mult decât îți este plapuma. Al II-lea a: nu crește salariile mai rapid decât crește productivitatea. Al III-lea – nu crește pensiile mai rapid decât cresc salariile din din care pensiile sunt finanțate și al IV-lea – nu finanța cheltuieli permanente gen salarii sau pensii din venituri temporare, cum ar fi împrumuturile. Astea patru ar trebui să le știe orice absolvent de facultate economică”, a declarat Valentin Lazea, potrivit Edupedu.ro.
Oficialul BNR a mai spus că guvernanții au crescut salariile pornind de la premisa că stimularea cererii interne de consum va crea propria sa ofertă, ceea ce nu s-a întâmplat: „Cererea în exces nu a creat ofertă în România a creat ofertă în alte țări, de unde și deficitul extern”.
„Salariile au crescut mai rapid în sectorul serviciilor non-tradables sau non-exportabile decât în sectorul bunurilor exportabile (tradables), lucru care a distorsionat și mai mult corelația dintre salarii și productivitate. Aici trebuie să facă o mică paranteză, spunând că și în sectorul bugetar s-a constatat această inversare de priorități. Dar trebuie să recunoaștem că pentru profesori și pentru medici, dacă ar fi așteptat creștere a salariilor până când sectorul tradebles ar fi generat o productivitate suficient de mare, am fi putut aștepta mult și bine. Deci, în aceste două cazuri de care am spus, profesori și medici, a fost justificată creșterea salariilor fără să aștepte ca sectorul tradable să fie mai productiv. Dar nu înseamnă că la nivelul întregului sector bugetar acest lucru era normal să se întâmple”, a mai explicat economistul.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News