Skip to content
Societate

Valer Dorneanu, întrebat dacă mai pot fi date amenzi pentru nerespectarea restricțiilor, după decizia CCR: Este problema Guvernului ce o să facă în continuare

ziuanews.ro

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, spune, după decizia CCR potrivit căreia este neconstituțională Ordonanța de urgență care stabilește amenzile ce pot fi date în starea de urgență, că este problema Guvernului să stabilească ce va face în continuare. Întrebat insistent dacă de acum înainte mai pot fi date amenzi pentru nerespectarea restricțiilor, Dorneanu a spus pentru HotNews.ro că există soluții și este problema autorităților să le găsească și „să o facă constituțional”.

Curtea Constituțională a admis miercuri excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale. Prin acest articol erau stabilite amenzi între 2.000 și 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 10.000 la 70.000 pentru persoane juridice. „A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale”, a decis CCR.

Eu cred că nu toată lumea trebuie să își dea cu părerea și premierul cu cei în cauză trebuie să se gândească ce trebuie să facă. Nu pot să dau consultații juridice și nu pot face alte comentarii decât cele din comunicatul pe care l-am dat. Este problema autorităților ce să facă în continuare, dacă să scoată o lege… E problema lor. Rostul CCR nu este să dea indicații ce trebuie să facă Guvernul sau Parlamentul. Există soluții, e problema autorităților să o facă și să o facă constituțional. Nu am dreptul să fac comentarii și să dau sfaturi”, a declarat Dorneanu, joi, pentru HotNews.ro.

Sesizările la Curtea Constituțională asupra OUG nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea OUG nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă au fost făcute de Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, care a contestat inclusiv valoarea foarte mare a amenzilor.

Avocatul Poporului sugerează Guvernului să anuleze prin OUG toate amenzile date pentru nerespectarea stării de urgenţă. Renate Weber spune că deja un număr „uriaş” de român au contestat în instenţe amenzile primite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *