Skip to content
Societate

Valeriu Gheorghiță: Aproape jumătate din populația adultă a fost vaccinată cu cel puțin o doză. Rata de vaccinare la persoanele de peste 80 de ani, insuficientă

Inquam Photos / George Călin

De la debutul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 a fost administrată cel puțin o doză la 49,4% din populația adultă, a precizat coordonatorul vaccinării, Valeriu Gheorghiță, miercuri, la Palatul Victoria.

Valeriu Gheorghiță: Până la 4 ianuarie, s-au vaccinat cu doza booster circa 45% din cei eligibili

„Până la acest moment, rata de vaccinare din populația adultă cu cel puțin o doză este de 49,4%. Practic, ne apropiem de jumătate din populația adultă vaccinată cu cel puțin o doză. Din populația eligibilă de peste 12 ani, și trebuie să ținem cont de faptul că ne referim la populație rezidentă, rata de vaccinare în momentul acesta este de 47%, iar din populația totală a României, de 19,3 milioane de locuitori, cât declară Institutul Național de Statistică, este de 41,3% rata de vaccinare, repet, cu cel puțin o doză. Dacă ne uităm la grupele de vârstă, cea mai mare rată de vaccinare, adică însemnând peste 52%, este la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 până la 70 de ani”, a declarat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Oficialul a atras atenția că rata de vaccinare la persoanele cu vârste mai mari de 80 de ani „este încă insuficientă.

„Este foarte important de precizat că rata de vaccinare la persoanele de peste 80 de ani este încă insuficientă, este estimată la circa 26%, or dacă ne uităm la analiza deceselor în această pandemie în România, peste 85% dintre persoanele decedate aveau vârsta de peste 60 de ani. Vârsta medie a celor care au decedat, din păcate, era o vârstă de 71 de ani, iar aici aș vrea să atrag atenția că persoanele vulnerabile, persoanele cu afecțiuni cronice sau persoanele vârstnice, au nevoie cât mai rapid să fie protejate prin vaccinare pentru că în felul acesta se reduce riscul de formă gravă de îmbolnăvire”, a continuat Valeriu Gheorghiță.

Medicul militar a prezentat și bilanțul vaccinărilor cu doza booster.

„În ceea ce privește administrarea dozei de booster, doza de rapel, până la data de 4 ianuarie au fost administrate peste 2.046.000 de doze, ceea ce înseamnă că s-au vaccinat cu doza de booster circa 45% din cei eligibili. Ce înseamnă acest lucru? Cei care au mai mult de șase luni de la schema inițială de vaccinare, care la 4 iulie erau 4,5 milioane de persoane. Dacă ne uităm la cei care au primit doza booster, aproape jumătate dintre ei sunt persoane considerate vulnerabile, adică persoane cu vârsta de peste 65 de ani sau persoane cu afecțiuni cronice, restul fiind persoane din sectorul medical, sectorul social sau celelalte sectoare considerate esențiale, critice, precum și populația generală care este eligibilă pentru vaccinare”, a mai spus președintele CNCAV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *