Skip to content
Societate

Valeriu Gheorghiță, despre protecția în fața Omicron: Activitatea anticorpilor ca urmare a trecerii prin boală sau a primei scheme de vaccinare e mult, mult mai redusă

Inquam Photos/Octav Ganea

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, vineri, că Omicron, noua variantă de coronavirus, nu-i va ocoli pe cei vaccinați sau trecuți deja prin boală. Partea bună este că, și în cazul infectării cu Omicron, vaccinurile oferă protecție în fața formelor grave de COVID-19.

Avem câteva concluzii preliminare. Activitatea neutralizantă a anticorpilor ca urmare a trecerii prin boală sau a primei scheme de vaccinare e mult, mult mai redusă comparativ cu activitatea pe care o aveau față de variantele anterioare. Putem spune că eficacitatea unei scheme inițiale față de varianta Omicron e redusă cel puțin față de infecție.

Dar e afectată într-o măsură mult mai mică componenta celulară a răspunsului imun. Acele celule T recunosc foarte bine varianta Omicron, deci ne conferă un confort în privința formelor grave”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a precizat că, totuși, pe lângă vaccin e nevoie și de măsuri suplimentare de protecție deoarece „e foarte posibil să întâlnim mai multe cazuri la persoane vaccinate sau trecute prin boală”.

Medicul a mai susținut că persoanele care au schema completă de vaccinare și mai ales cele care au și a treia doză de vaccin administrată beneficiază de o protecție sporită în fața Omicron.

Până acum s-au vacinat anticoronavirus 7.830.090 de persoane. 7.597.775 au schema completă, iar 1.730.713 au primit și boosterul.

Tot vineri, Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, a anunțat că în România există alte șase cazuri probabile de infectare cu Omicron, față de cele deja confirmate. De asemenea, alte cinci cazuri suspecte sunt în analiză.

Recent, Michael Ryan, reprezntant al organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că „nu există niciun motiv să ne îndoim” de faptul că vaccinurile protejează în fața formelor grave de COVID după infectarea cu Omicron.

Avem vaccinuri foarte eficiente care s-au dovedit a fi puternice împotriva tuturor variantelor până acum, în ceea ce privește severitatea bolii și spitalizarea, și nu există niciun motiv să credem altceva.

Comportamentul general pe care îl vedem până acum nu arată nicio creştere a severităţii. De fapt, unele locuri din Africa australă raportează simptome mai uşoare”, a declarat Michael Ryan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *