Skip to content
Sănătate

Valeriu Gheorghiță: Din cauza COVID-19 se moare, din cauza vaccinului nu se moare

Inquam Photos/Octav Ganea

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, subliniază că ”din cauza COVID-19 se moare, din cauza vaccinului nu se moare”, referindu-se la controversele legate de administrarea serului AstraZeneca.

Gheorghiță a declarat la postul B1TV că este de înțeles reticența și îngrijorarea oamenilor legate de vaccinarea cu acest ser, însă a insistat beneficiile acestuia depășesc riscurile. ”Sunt aproximativ 10 țări europene care au decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca fără a se impune o limitare pe categorii de vârstă.

Desigur, în completare cu o supraveghere extrem de atentă a tuturor reacțiilor adverse, cu o monitorizare și o investigare corectă din punct de vedere medical și cu o informare corectă a tuturor persoanelor legat de eventualele simptome de alarmă care trebuie să inducă această solicitare a unui consult medical.

Sunt câteva lucruri importante pe care toată lumea trebuie să le știe dinainte de a se programa la vaccinare și după ce s-a vaccinat. Aceste detalii vor fi transpuse într-un material informativ care va fi elaborat mâine (vineri – n.r.) și care va fi pus pe site-ul platformei pentru a fi la dispoziția oricui. Va fi transmis și către centrele de vaccinare și cabinetele medicilor de familie.

Acest material prevede câteva lucruri importante. Dacă în decurs de 14 zile de la administrarea vaccinului apar anumite semne neurologice, o durere importantă de cap care persistă și nu trece la medicație obișnuită și se poate asocia cu tulburări de vedere și dureri toracice, senzație de sufocare, dureri de burtă, edeme la membruele inferioare, aparția unor pete hemoragice la nivel cutanat sunt semne importante de alarmă care ar trebui să ne ducă către solicitarea unui consult medical. În primul rând, este bine să luăm legptură cu medicul de familie pentru fiecare reacție adversă pe care o avem”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare atrage atenția asupra faptului că România nu se află într-o situație favorabilă din punct de vedere epidemiologic, iar din acest punct de vedere trebuie înțelese beneficiile vaccinării.

Unul dintre mesajele care trebuie să reieasă din aceatsă perioadă este că mecanismul de farmacovigilență funționează, experții analizeazăz aceste semnale, ele nu trec neobservate, dimpotrivă. Cred că Agenția Europeană a Medicamentului a dat dovadă de o transparență maximă, de fiecare dată au fost prezentate aproape în timp real toate comunicările și toate concluziile.

Cu toții înțelegem îngrijorările, ezitările, preocupările de la acest moment, sunt normale, firești, empatizăm cu ele, însă deciziile trebuie luate bazându-ne pe informații științifice, pe dovezi, pe situația epidemiologică. Astăzi, România, la fel ca celelalte state europene, nu este într-o situație favorabilă din punct de vedere epidemiolog.

Din 100 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 peste 2,5 persoane își pierd viața. Din cauza acestei boli se moare, din cauza vaccinului nu se moare. Este important să înțelegem beneficiile vaccinării. Beneficiile sunt indiscutabile în prevenirea îmbolnăvirii, în reducerea spitalizării, a complicațiilor și a mortalității”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *