Skip to content
Sănătate

Valeriu Gheorghiță, îngrijorat de varianta sud-africană a coronavirusului: ”Va impacta eficiența vaccinului, poate ocoli răspunsul imun”

Inquam Photos/Octav Ganea

Este îngrijorare la nivel mondial după ce a apărut o nouă tulpină a coronavirusului în Africa de Sud. Doctorul Valeriu Gheorghiță,  coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a vorbit pentru Antena 3 despre pericolul pe care îl reprezintă nouă variantă.

Vaccinurile existente ar putea fi ineficiente în a oferi protecție împotriva noii variante din Africa de Sud, având în vedere că această variantă scade activitatea neutralizantă a anticorpilor într-o proporție mult mai mare decât celelalte variante cunoscute.

Valeriu Gheorghiță a prezentat informațiile care se cunosc în acest moment despre varianta de coronavirus sud-africană:

Varianta virală acumulează un număr mult mai mare de mutații decât se cunoștea până în prezent.  Sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, prin care virusul ajunge în celulele corpului uman. Aceeași proteină reprezintă ținta anticorpilor care rezultă după vaccinare.

Cea mai mare parte a acestor mutații sunt deja cunoscute, regăsite la varianta Delta, britanică și indiană.

Este greu de spus în ce masură această variantă virală scapă de protecția oferită de vaccinul sau de trecerea prin boală, dar se pare că într-adevăr ar putea să ocolească cel puțin parțial răspunsul imun, ținând cont și de faptul că o parte din cazurile deja identificate sunt la persoanele vaccinate sau au istoric de trecere prin boală.

Este foarte greu și nu vreau să ne hazardam la speculații. Varianta Delta reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor de circa 2,8 ori, varianta sud-africană, beta, reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor de peste șapte ori.

Asta înseamnă că atunci când ai o varianta virală care scade foarte mult activitatea neutralizantă a anticorpilor, va impacta eficiența vaccinului și va reduce considerabil acea eficiență.

Varianta beta, varianta sud-africană, este cea care are cea mai ridicată capacitate de a ocoli răspunsul imun.

Varianta nouă din Botswana, și vedem că s-a extins, este mai transmisibilă decât varianta Delta sau poate să genereze cazuri mai grave, încă nu știm, dar în următoarele două săptămâni probabil că vom avea acest răspuns.

Azi se întrunește comitetul de experți OMS și mă aștept ca cel puțin să fie inclusă în variantele de interes această nouă variantă, cu multiple mutații.

Este important să înțelegem dacă avem nevoie de alte măsuri epidemiologice de răspuns, față de cele pe care deja le aplicăm.

Vedem că unele state au impus limitări de călătorie în Africa de Sud, și celor care se întorc din Africa de Sud. Ce este important este să înțelegem că avem nevoie să consolidăm capacitatea de secvențiere, pentru că fără asta va fi greu să urmărim care este evoluția acestei noi variante virale.

Datele preliminare din Africa de Sud arată două lucruri. Că în timp relativ scurt numărul de variante virale identificate prin secvențiere a crescut foarte mult, mai mult decât dinamica pe care a avut-o varianta Delta, în momentul de față se estimează că ar putea fi mai contagioasă decat Delta.

Rata bazală de reproducere a cazurilor este exprimată în jur de 2, asta însemna o creștere abruptă a numărului de cazuri. În Africa de Sud sunt peste 77 de cazuri, în mod deosebit în școli și la tineri.

Trebuie să accelerăm campania de vaccinare. Mă aștept ca formele de îmbolnăvire (n.r. la persoanele vaccinate) să fie mult mai ușoare decât în cazul celor nevaccinați sau care nu au istoric de trecere prin boală.

Prin vaccinare putem limita răspândirea de noi variante mutante”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *