Skip to content
Coronavirus

Valeriu Gheorghiță, la „Dosar de Politician”: Aproape 500.000 de persoane, programate la vaccinare până pe 8 februarie. Suntem cu dozele aproape pe fix

Inquam Photos/Octav Ganea

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat joi seara în emisiunea „Dosar de Politician”, realizată de jurnalistul Silviu Mănăstire la postul B1 TV, că în zilele următoare vom fi cu dozele de vaccin anticoronavirus aproape la fix: 500.000 de persoane sunt programate pentru prima doză până pe 8 februarie, la care se adaugă cei care trebuie să primească rapelul. Și tot cam atâtea doze vom avea, cu tot cu cele pe care le vom primi în perioada imediat următoare.

Din 18 ianuarie, numărul persoanelor noi vaccinate a fost de peste 30.000 zilnic. Azi am avut peste 35.000. Am început și rapelul pentru cei din etapa inițială. Asta ne duce la peste 39.000 de doze făcute azi. După ce s-au distribuit pe următoarele trei zile, mai avem 130.000 de doze ce vor fi distribuite zilele viitoare cu tranșele ce vor mai veni.

Săptămâna viitoare, luni, e preconizată livrarea următoarei tranșe – 180.000. Se recuperează deficiul de săptămâna trecută. Pfizer își onorează livrările săptămânale. Vom vedea dacă se pătrează ziua de luni, dat fiind că s-a făcut schimbări în producție, pentru a crește nivelul de producție.

Acum sunt aproape 500.000 de persoane programate până pe 8 februarie, la care se adaugă cele care trebuie să-și facă rapelul. Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc atât vom folosi”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit medicului, următoarele două săptămâni de campanie vor fi dificile, dat fiind că numărul de doze disponibile este limitat. Acesta și-a manifestat speranța că nu va mai dura mult până când compania AstraZeneca va avea autorizație de a-și pune vaccinul pe piață, lucru care va ajuta foarte mult UE, inclusiv România.

Întrebat de jurnalistul Silviu Mănăstire dacă putem să suplimentăm numărul de doze de vaccin, Gheorghiță a răspuns: „Din păcate, nu. Suntem… Depinde de contractul încheiat de Comisia Europeană cu fiecare companie în parte.

Noi ne așteptăm ca la finele acestei luni AstraZeneca să primească autorizare de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Dacă intră în derulare calendarul de livrare, noi sperăm undeva după jumătatea lui februarie, ar crește semnificativ disponibilitatea dozelor. Asta se va vedea în numărul de persoane vaccinate. Medicul a precizat că „primele două săptămâni (din februarie) vor fi complicate”.

Comisia Europeană a încheiat un contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze, care mai pot fi suplimentate cu încă 100 de milioane. Rata României e de 4,3%, dar depinde de perioada de livrate. Oricum, numărul de doze e semnificativ mai mare. Nu avem un calendar oficial, dar când vom avea acces la aceste date, după ce se va obține autorizarea, vom putea reface toate estmările legate de ritmul vaccinare”, a mai afirmat Gheorghiță.

Președintele Comitetului Național pentru vaccinarea împotriva COVID-19, a precizat că nu au existat tensiuni între el și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ci doar discuții tehnice privind campania de informare și cea de vaccinare anticoronavirus. „Din punct de vedere instituțional, lucrurile se desfășoară în condiții normale, avem o colaborare foarte bună”, a insistat el.

Medicul militar a explicat apoi care este practic rolul comitetului pe care îl conduce. „Am văzut că au apărut o serie de articole în presă, cred că ele au avut ca origine discuții tehnice pe care le-am avut cu domnul ministru Voiculescu legate de modalitatea de implementare a activitităților în campania de vaccinare. Abordări punctuale legate de strategie, de implementare anumitor centre, legate de strategia de comunicare și informare. Dar, repet, sunt discuții strict în sfera profesională.

Din punct de vedere instituțional, lucrurile se desfășoară în condiții normale, avem o colaborare foarte bună. Ministerul Sănătății e unul dintre cele mai importante în derularea programelor de vaccinare mai ales acum. E una dintre campaniile cu amploare fără precedent în care doar prin dialog și solidaritate putem merge mai departe și face ca lucrurile să meagă în direcția bună”, a declarat Valeriu Gheoghiță, pentru B1 TV.

Acesta a explicat apoi care este practic rolul comitetului pe care îl conduce: „Să știți că în majoritatea țărilor, inclusiv în țările europene, s-a constituit un comitet interministerial, cum avem noi, în care sunt experți care coordonează pe plan național toate activitățile. Tot acest efort revine instituțiilor care au atribuții în implemetarea campaniei. Ce facem noi la comitet e să coordonăm și să creăm modele de bună practică, pe care să le transmitem în teritoriu ca să existe o abordare uitară. Toată activitatea noastră e dusă la bun sfârșit prin implicarea instituțiilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *