Skip to content
Sănătate

Valeriu Gheorghiță: Nu este recomandată combinarea a două sau mai multor vaccinuri. Nu s-a pus problema să se retragă complet serul AstraZeneca

Inquam Photos/Octav Ganea

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, subliniază că nu este recomandată combinarea a două sau mai multe tipuri de vaccinuri. Precizările vin în contextul unei reticențe manifestate în rândul populației cu privire la administrarea serului produs de compania AstraZeneca, atitudine pe care Gheorghiță o consideră firească. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat, miercuri, că a ajuns la concluzia că există o legătură de cauzalitate între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, această reacție putând fi inclusă în lista efectelor adverse foarte rare.

Nu s-a pus problema să se retragă complet acest tip de vaccin. (…) Dacă se va decide o impunere a unei limite de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul de la AstraZeneca şi există persoane care au primit prima doză şi sunt sub acea limită de vârstă, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, dacă se continuă cu acelaşi vaccin sau se va continua cu un alt tip de vaccin, după exemplul Germaniei. (…) Dacă avem o persoană care a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză, clar este contraindicată administrarea celei de a doua doze cu acelaşi tip de vaccin, însă, nu ne aşteptăm ca la a doua doză să apară aceste evenimente„, a declarat Valeriu Gheorghiță, miercuri seara, la TVR.

" "

În acest context, medicul militar a precizat că specialiștii nu recomandă combinarea mai multor vaccinuri.

Nu este recomandată în acest moment combinarea a două sau mai multor vaccinuri. Rapelul pentru vaccinul de la AstraZeneca se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar şi peste. Tocmai de aceea, cred că va fi luată în cursul zilei de mâine (joi – n.r.) o decizie clară referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de a doua doză de vaccin, dacă rămâne din acelaşi vaccin sau nu„, mai spus Valeriu Gheorghiță.

După anunțul făcut de EMA, o reacție a venit și din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Pe baza informațiilor actuale, o relație de cauzalitate între vaccin și apariția cheagurilor de sânge este considerată plauzibilă, dar nu este confirmată. Sunt necesare studii specializate pentru a înțelege pe deplin relația potențială dintre vaccinare și posibilii factori de risc”, se menționează într-un comunicat de presă al OMS.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *