Skip to content
Sănătate

Valeriu Gheorghiță: Oamenii se pot înscrie pentru vaccinare, iar când un loc va fi disponibil ei vor fi notificați

Inquam Photos/Octav Ganea

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, anunță faptul că sistemul de programare se va schimba. Astfel că oamenii se pot înscrie pentru vaccinare, iar când un loc va fi disponibil ei vor fi notificați.

Nu sunt suficiente doze în acest moment. Pfizer a explicat că scăderea dozelor a fost dată de producție. Încercăm să extidem perioada cu 20 de zile pentru a da drumul la programări. Este o aplicație care se dezvoltă care permite unui număr mult mai mare de oameni să se înscrie. Să încercăm să stea în așteptare și să se aloce acel loc.

Cred că vom face destule locuri pentru toți cei care vor să se vaccineze. Centrele din București sunt deja pregătite. Vom deschide 2 puncte de vaccinare pentru București pentru cei care n-au apucat să se programeze. De asemenea, analizăm și alte centre să deschidem în viitor. (…)

E adevărat că sunt o serie de disfuncționalități… Chiar dacă modul de programare era cât se poate de simplu tot s-ar fi ocupat locurile. Noi vom încerca să facem asfel încât omul să fie pus în așteptare și el să fie notificat când apare un loc. Luăm în calcul să fie eliminată validarea de la medicul de familie pentru cei cu boli cronice”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Chiar dacă se vaccinează pacienților le este recomandat să poarte masca și să respecte măsurile de protecție. „Rata de imunizare este de 90%. Însă date despre o posibilă infectare în privința celor care se vaccinează, care să fie dată mai departe, este sub semnul întrebării. Pot să spun acum că fără să avem dovezi medicale concrete riscul de transmitere va fi mai mic. Este prudent să respectăm măsurile de protecție până se imunizează mai multți oameni și până avem date și studii în acest sens”, a conchis Gheorghiță.

El susţine că nu vor fi sincope în aprovizionarea cu dozele de vaccin anti COVID-19 după ce Pfizer va trimite în această perioadă mai puţine decât anunţase iniţial.

Nu vor apărea sincope. Cu siguranţă vom primi săptămânal tranşele de vaccinuri şi chiar această diferenţa pe care o pierdem în această săptămână, va fi recuperată în a doua jumătate a lunii februarie. Pfizer a explicat cât de poate de clar această scădere din această săptămână este cauzată practic de modificări în liniile de producţie pentru că se doreşte creşterea importantă a capacităţii de producţie ca din al doilea trimestru să putem primi mult mai multe doze decât era programat iniţial, având în vedere că la nivelul Comisiei Europene a fost extins contractul cu Pfizer pentru încă 300 de milioane de doze”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, întrebat duminică la Digi 24 dacă se teme că vor apărea sincope din punctul de vedere al aprovizionării cu dozele de vaccin necesare.

Gheorghiţă a explicat şi cum se poate prezenta la vaccinare o persoană care nu se poate înscrie pe platformă: „În situaţia în care avem o persoană cu afecţiuni cu boli cronice cu vârsta sub 65 de ani există la acest moment mai multe modalităţi de programare şi anume individual, direct prin platformă, prin intermediul unui aparţinător care poate să înscrie până la 9 persoane, prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială din primărie. În toate aceste trei variante sistemul interoghează baza de date a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Dacă nu suntem trecuţi în evidenţă cu o boală cronică, atunci trebuie să apelăm la medicul de familie pentru a ne valida ca fiind persoană cu boală cronică şi ulterior noi individual finalizăm programarea sau telefonic prin call center la numărul de telefon 0114144425 şi operatorii din call-center finalizează programarea chiar dacă nu suntem în evidenţă în baza de date a CNAS cu o boală cronică”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

El a anunţat că autorităţile analizează posibilitatea ca un asemenea bolnav să se poate înscrie singur în platformă, iar când merge la centrul de vaccinare să aibă asupra lui un document care să ateste afecţiunea de care suferă.  „De mâine vom analiza posibilitatea să scoatem şi acest filtru de la nivelul medicului de familie şi persoana respectivă să se poate programa şi ulterior la centrul de vaccinare să se prezinte cu un document medical care să ateste că într-adevăr are acea boală cronică. (…) Sunt o serie de disfuncţionalităţi sau mă rog noi am încercat să mergem pe ideea ca fiecare persoană să fie validată că are acea boală cronică prin interogarea bazei de date a CNAS, fie prin intermediul medicului de familie sau al medicului specialist”, a mai explicat Gheorghiţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *