Skip to content
Sănătate

Valeriu Gheorghiţă: Valul patru nu s-a dus. Nu avem niciun motiv să credem că evoluţia va fi una favorabilă în perioada următoare

Inquam Photos / George Călin

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă a afirmat, luni seară, că valul patru al pandemiei de COVID nu s-a încheiat și „nu avem niciun motiv să credem că evoluţia va fi una favorabilă în perioada următoare”.

Valul patru nu s-a dus, sub nicio formă nu s-a dus şi ne uităm în multe ţări europene – Germania, Franţa, Marea Britanie, Danemarca – asistăm la o recrudescenţă a numărului de cazuri, la o creştere a numărului de cazuri. Diferenţa este că acolo nu se regăsesc cazuri severe şi cazuri care au nevoie de Terapie intensivă tocmai pentru că au o rată foarte mare de vaccinare, spre deosebire de noi care tocmai ce astăzi am început şi şcolile cu prezenţă fizică, acolo unde s-a început cu prezenţă fizică, suntem în plin sezon rece şi evident că lucrurile vor continua şi ne aşteptăm că crească, evident, dar acest lucru îl vom observa în următoarele două săptămâni.

Nu avem niciun motiv să credem că evoluţia va fi una favorabilă în perioada următoare şi cred că trebuie să învăţăm ceva din această experienţă pentru că, totuşi, 240 de decese într-o zi este enorm. Nu putem să spunem că este mai bine, nu este deloc mai bine! Niciun deces pe care îl putem preveni nu este tolerabil. Nu putem să acceptăm acest lucru! Patru mii de cazuri noi pe zi este enorm pentru un sistem medical în care în momentul de faţă sunt peste 1.870 de pacienţi în Terapie intensivă.

Practic orice caz grav în plus reprezintă, în momentul de faţă, o problemă reală pentru sistemul medical. Nu, nu este normal şi firesc să mai avem niciun caz de deces pe care altfel l-am putea preveni şi cred că acest lucru este foarte important să înţelegem. Faptul că ne uităm la cifre şi trecem atât de uşor peste această situaţie, pentru mine este de neînţeles! Sunt oameni care au murit în ultimele 24 de ore din cauza unei boli pe care altfel o putem preveni”, a declarat Valeriu Gheorghiţă luni seară, la Digi24.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *