Skip to content
Puterea Știrilor Video

Valeriu Steriu (PSD) vrea să umble și la legea liberului acces la informații publice: Cred că Legea 544 poate fi îmbunătățită. Este nevoie de o presă liberă, independentă

PS News

Invitat la „Puterea Știrilor”, deputatul PSD Valeriu Steriu spune că în acest moment se impune o îmbunătățire a Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public.

Cred că Legea 544 poate fi îmbunătățită, deoarece prestigiul și rolul jurnalistului pot fi consolidate, presa fiind a patra putere într-un stat. Este nevoie de o presă liberă, independentă, care să asigure transparența informației și corectitudinea”, spune Valeriu Steriu.

La momentul actual, jurnaliștii care solicită informații de la instituțiile publice în baza acestei legi se confruntă cu o „rezistență” în a aplica prevederile legale, deși, Legea 544/2001, prevede că „accesul mijloacelor de informare în masă la informațiile de interes public este garantat. Activitatea de culegere și de difuzare a informațiilor de interes public, desfășurată de mijloacele de informare în masă, constituie o concretizare a dreptului cetățenilor de a avea acces la orice informație de interes public.”

Oamenii care se bat pentru o calitate a informației, scrisă corect, sunt în competiție cu atât de mulți purtători de informație neavizați, care astăzi au aceeași libertate de a posta pe o platformă online, orice fel de informații”, spune deputatul PSD.

Autoritățile și instituțiile publice au obligația să răspundă în scris la solicitarea informațiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcție de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare și de urgența solicitării. În cazul în care durata necesara pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășește 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiția înștiințării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile. Refuzul comunicării informațiilor solicitate se motivează și se comunică în termen de 5 zile de la primirea petițiilor. Solicitarea și obținerea informațiilor de interes public se pot realiza, dacă sunt întrunite condițiile tehnice necesare, și în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *