Skip to content
Politică

Valeriu Stoica: „Acest Congres va marca o resurecţie a PNL.” Numele celui pe care îl vede viitor preşedinte EXCLUSIV

evz.ro

În ce direcţie merge Partidul Naţional Liberal ( PNL) ? Citiţi, în cele ce urmează, amănunte incredibile despre viitorul partidului, dar şi despre cel care în mai puţin de două luni va deveni preşedintele partidului înfiinţat de Brătieni.
Fostul liberal Valeriu Stoica, cel care a rămas în memoria colectivă a PNL şi nu numai, drept un simbol important al partidului, a oferit în exclusivitate redacţiei Psnews.ro declaraţii privind starea actuală a PNL, despre cum ar trebui să arate profilul viitorului lider al acestei formaţiuni politice, dar şi cât de crucial este Congresul din iunie.

Citeşte şi: Profilul viitorului preşedinte PNL. Cine pacifică partidul? EXCLUSIV

Fostul preşedinte PNL face o radiografie abruptă a situaţiei actuale a partidului:

Să nu uităm că în 2014 PNL a avut o poziţie excepţională, în acel moment, pentru prima dată în istoria postdecembristă, candidatul PNL a câştigat alegerile prezidenţiale, iar după alegerile prezidenţiale din 2014, în sondajele de opinie avea peste 40%. Ulterior, după doi ani, la alegerile locale şi parlamentare din 2016, a coborât la 20%, ceea ce înseamnă o pierdere semnificativă, mai mult de jumătate din credibilitatea cu care era cotat PNL în 2014 s-a pierdut.
Problema este ce face PNL mai departe, poate să continue linia descendentă începută în 2014 sau, dimpotrivă, poate să îşi revină şi să recâştige încrederea electoratului de dreapta? Congresul care are loc în iunie este decisiv în această privinţă . Ce va alege PNL la acest Congres va marca o resurecţie a PNL sau, dimpotrivă, o continuare a situaţiei actuale.

Valeriu Stoica a prezentat pe scurt şi strategia pe care trebuie să o urmeze PNL în viitorul apropiat pentru a recâştiga simpatia electoratului de dreapta:

Important este ca PNL să aleagă o echipă credibilă, o echipă care să fie în stare să convingă electoratul de dreapta, mai mult decât atât, când vorbesc de electoratul de dreapta, mă refer în primul rând la electoratul tânăr, dinamic, educat şi electoratul din marile oraşe. Nu trebuie să uităm că mai ales în Bucureşti, PNL a avut o situaţie foarte critică, iar recâştigarea electoratului din Bucureşti este cea mai importantă misiune a PNL după Congresul din iunie 2017. Asta dacă vrea să aibă o performanţă notabilă în 2020 la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare şi chiar mai devreme, în 2019, la alegerile prezidenţiale, PNL trebuie să înceapă imediat relansarea după Congres.
Echipa care va conduce PNL după acest Congres va avea rolul decisiv. De ce? În momentul de faţă nu există un candidat carismatic, de natură să convingă pe toată lumea , cred că importantă este echipa care va fi aleasă.”

Întruchiparea liderului care să scoată PNL de pe drumul descendent pe care se află acum, este…

E adevărat că această echipă trebuie să fie condusă de un preşedinte. Singurul pe care îl văd apt în momentul de faţă, dintre cei care sunt anunţaţi ca şi candidaţi în PNL, şi singurul pe care îl văd apt să conducă PNL în direcţia de care vorbesc este Cătălin Predoiu.
Nu trebuie să vă mire, pentru că analizând toate calităţile candidaţilor anunţaţi, singurul care poate să fie o interfaţă între PNL şi instituţiile europene, organizaţiile internaţionale, cancelariile din marile state care au un rol decisiv în politica europeană şi globală, singurul care le-a stabilizat este Cătălin Predoiu.
Evident că trebuie să fie dublat şi de oameni care să aibă capacitatea organizatorică, de oameni care să poată vorbi în organizaţiile din teritoriu, de oameni care să ştie să mobilizeze aparatul PNL în campaniile electorale care urmează.

Însă dacă nu va fi un preşedinte al PNL, care să fie partener de discuţie, un interlocutor valabil pentru cancelariile europene, pentru Uniunea Europeană, pentru NATO, pentru SUA va fi greu de crezut că PNL va putea să recâştige terenul pierdut în ultimii doi ani.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *